
Sposób przygotowania:
- 1.Gotujemy na parze ziemniaka w mundurku, gdy będzie miękki odstawiamy go na bok, by przestygł.
- 2.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki lub blendera, następnie również odstawiamy całość na do przestygnięcia.
- 3.Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy do nich odrobinę cukru i mieszamy do pełnego rozpuszczenia.
- 4.Do przestygniętego siemienia lnianego dodajemy ostudzonego ziemniaka i miksujemy całość bardzo dokładnie na jednolitą masę.
- 5.Następnie dolewamy wcześniej przygotowanego zaczynu i ponownie miksujemy przy użyciu blendera.
- 6.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy łyżeczkę soli i spulchniamy chwilę przy użyciu miksera.
- 7.Następnie, cały czas mieszając, wlewamy wcześniej przygotowaną masę z siemienia, drożdży i ziemniaka, i dokładnie mieszamy.
- 8.Kiedy suche składniki i zaczyn połączą się ze sobą dolewamy oliwę.
- 9.Mieszamy przez około 10 minut bez przerwy.
- 10.Gotową masę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- 11.W tym czasie możemy przygotować tapenadę.
- 12.Oliwki wrzucamy do miski, dolewamy do nich oliwy i blendujemy na, niekoniecznie, idealnie gładką masę i gotowe.
- 13.Wyrośnięte ciasto porcjujemy na mniejsze kawałki, obsypujemy odrobiną mąki kukurydzianej i formujemy placek.
- 14.Wkładamy go do rozgrzanego wcześniej pieca z płytą szamotową i pieczemy od 3 do 5 minut w temperaturze 460°C, lub w tradycyjnym piekarniku nastawionym na najwyższą temperaturę, np. 250°C przez 10 minut.
- 15.Resztę masy również porcjujemy, przekładamy do woreczków foliowych i wkładamy do lodówki, aż do kolejnego wypieku focaccii. Takie surowe ciasto możemy trzymać w lodówce nawet 5 dni.
- 16.Gotową, jeszcze ciepłą focaccię smarujemy tapenadą i podajemy do sałatek lub gorących dań.
- 17.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 450 g mąki ziemniaczanej
- 450 g mąki kukurydzianej
- 200 g ugotowanego ziemniaka
- 100 g zmielonego siemienia lnianego
- 50 g drożdży
- 500 ml wrzątku
- 100 ml ciepłej wody
- 75 ml oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta cukru
Składniki - tapenada:
- 2 łyżki stołowe oliwek
- Oliwa