Udostępnij przepis!

239. “Wegański twarożek z truskawkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Śniadanie czy deser?

Dziś poczęstujemy Was delikatnym wegańskim twarożkiem z truskawkami. Delikatny deser lub pomysł na śniadanie nie tylko dla wegan i dzieci z nietolerancją laktozy 🙂

Można skorzystać również z angielskiej wersji odcinka z napisami przygotowanymi przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne śniadania, nie-nabiał i przepisy dla dzieci.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Tofu przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  • 2.Następnie wyciskamy sok z 1-2 cytryn i mieszamy z tofu.
  • 3.Przeciskamy również banana i mieszamy z tofu, mleczkiem kokosowym i 1 łyżką cukru trzcinowego. Dodajemy również łyżkę zmielonej łuski babki jajowatej, aby po zamieszaniu twarożek przestał być wodnisty.
  • 4.Osobno słodzimy resztą cukru pulpę z truskawek, która pozostaje po wyciśnięciu soku.
  • 5.Jeśli nie wyciskamy soku z truskawek, który nam np. służy do przygotowania lemoniady, to możemy użyć drobno pokrojonych truskawek.
  • 6.Na koniec do pucharków przekładamy warstwami twarożek i truskawki. Dekorujemy świeżą miętą i gotowe.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 239. “Wegański twarożek z truskawkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g tofu naturalnego
  • 1 banan
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • Sok z 1 lub 2 cytryn
  • 1 szklanka pulpy z truskawek po wyciskaniu soku lub drobno pokrojonych
  • 1-2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżka babki jajowatej
  • Świeża mięta do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł