237. “Lemoniada z gruszek i limonek” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
ok. 3 litry
15 minut
Napój na letnie upały.
Dziś mamy dla Was kolejną lemoniadę, tym razem bazą są gruszki, limonki i odrobina chilli.
Warto spróbować i podzielić się przepisem, również z anglojęzycznymi przyjaciółmi. Pomogą Wam w tym angielskie podpisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne napoje.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki :
- 2 kg gruszek
- 1/2 kg limonek
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 l wody
- Lód
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej sok z gruszek oraz z limonek, zostawiając 1 z nich do pokrojenia w plastry.
- W trakcie miksowania dodajemy połowę papryczki chilli pozbawioną pestek.
- Dodajemy 2 litry filtrowanej lub mineralnej wody.
- Dosładzamy cukrem kokosowym, dorzucamy limonkę pokrojoną w plastry.
- Dodajemy lodu, mieszamy i możemy się delektować smakiem kolejnej, wyjątkowo smacznej i gaszącej pragnienie lemoniady.
- Smacznego i na zdrowie!