6 porcji
30 minut + czas chłodzenia
„Niebo w gębie”.
Dziś przygotujemy dla Was drugą wersję wegańskiego i bezglutenowego tiramisu, która powstała dzięki API FOOD www.kuchnia-wloska.com.pl. Mają w swojej ofercie tyle wegańskich odpowiedników sera na bazie kiełkującego ryżu, że naprawdę jest z czego wybierać. Gdy dorwaliśmy odpowiednik mascarpone, wiedzieliśmy, że musimy zrobić drugie podejście do tego najbardziej popularnego włoskiego deseru 😉 Małe zakupy w API FOOD, herbatniki savoiardi, które znacie już w poprzedniego odcinka, kawa najlepiej od Jura i do roboty!
Ps. Angielskie tłumaczenie odcinka od Translalab oczywiście jest 🙂
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne przepisy na desery.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 200 g herbatników migdałowych (przepis 233)
- 300 g wegańskiego kremowego serka typu mascarpone
- 400 ml gęstego mleczka kokosowego (dobrze schłodzonego)
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 filiżanki mocnego espresso
- 1 łyżka gorzkiego kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zaparzamy dwa mocne espresso, które przelewamy na dno płaskiej miseczki lub talerza i odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzone mleczko kokosowe ubijamy z cukrem kokosowym za pomocą miksera, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy serek i jeszcze raz miksujemy.
- Herbatniki dzielimy na dwie równe części, ponieważ będziemy układać dwie warstwy w deserze.
- Bierzemy połowę herbatników, każdego z nich zanurzamy z obu stron w espresso i układamy na dnie płaskiego naczynia. Ułożoną warstwę przykrywamy połową kremu i posypujemy gorzkim kakao.
- W ten sam sposób na wierzchu pierwszej warstwy układamy drugą, którą również posypujemy gorzkim kakao.
- Tak przygotowany deser wstawiamy przed podaniem na kilka godzin do lodówki.
- Takie tiramisu czasami wychodzi gęste, a czasami rzadsze, w zależności od gatunku mleczka kokosowego, ale zawsze jest jednakowo pyszne i szybko znika z talerza.
- Smacznego i na zdrowie!