Udostępnij przepis!

233. “Migdałowe herbatniki savoiardi” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

Przepyszne, nie tylko do tiramisu.

Dziś szykujemy się do przygotowania kolejnej wersji wegańskiego tiramisu, ponieważ w naszej lodówce czeka wegański odpowiednik mascarpone od API FOOD. Zaczynamy od przygotowania herbatników. Nasze bezglutenowe i bezjajeczne savoiardi przygotujemy z mąką migdałową, która sprawia, że są chrupiące i naprawdę pyszne. Tiramisu przygotujemy za tydzień, a już dziś podajemy ciasteczka z kawą od Jura.

Nie zapominajcie, że odcinki mają angielskie napisy od Translalab. Może komuś się przydadzą 😉

 

 Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 233. Migdałowe herbatniki savoiardi   bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

233YT 233. Migdałowe herbatniki savoiardi   bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Wlewamy olej, mieszamy i ucieramy w dłoniach tak, aby cała mąka była lekko tłusta. Następnie dolewamy mleczko kokosowe i zagniatamy.
  • 2.Tak powstałe ciasto powinno mieć plastyczną i miękką konsystencję. Napełniamy nim szprycę i wyciskamy bezpośrednio na blachę, przykrytą papierem do pieczenia, podłużne ciastka w kształcie języczków. Jeżeli nie mamy szprycy to odrywamy po kawałku surowego ciasta i rolujemy małe wałeczki, które układamy na papierze do pieczenia i lekko rozpłaszczamy.
  • 3.Pomiędzy ciastkami na blasze powinniśmy zostawić trochę miejsca, gdyż będą one w trakcie pieczenia rosnąć. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i pieczemy około 20 minut.
  • 4.Te herbatniki, oprócz tego że są pyszne, świetnie nadają się do przyrządzania deseru tiramisu, ponieważ nie rozpadają się przy nasączaniu kawą.
  • 5.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 233. “Migdałowe herbatniki savoiardi” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g cukru kokosowego
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 75 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli do smaku

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł