
Sposób przygotowania:
- 1.Bataty obieramy i gotujemy na parze do miękkości i odstawiamy na bok, aby przestygły.
- 2.Suche składniki ciasta mieszamy razem i dzielimy na pół. Do połowy mąki wlewamy wrzątek i bardzo szybko mieszamy, aby utworzył się jednolity kleik. Jeżeli konsystencja będzie grudkowata miksujemy, aby była jednolita.
- 3.Całość odstawiamy na bok do przestudzenia i w tym czasie rozdrabniamy bataty przy pomocy widelca, zaprawiamy je sokiem z cytryny, skórką pomarańczową i dosładzamy cukrem oraz zagęszczamy mąką z tefu.
- 4.Tak powstałe nadzienie odkładamy na bok i zabieramy się do zagniatania ciasta.
- 5.Do kleiku wsypujemy drugą część suchych składników i wyrabiamy ciasto, tak długo, aby miało gładką i sprężystą konsystencję, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej i ryżowej lub wody. Na koniec wyrabiania dodajemy olej i jeszcze raz zagniatamy. W garnku zagotowujemy wodę.
- 6.Ciasto dzielimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy ceramicznym lub silikonowym wałkiem na silikonowej macie, by ciasto nie przywierało i wykrawamy kubkiem lub szklanką kółka.
- 7.Na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę nadzienia tak, aby pozostał rant do sklejenia i składamy brzegi ciasta, dociskając do siebie palcami, żeby ciasto dokładnie się skleiło, zamykając szczelnie nadzienie w środku.
- 8.W razie potrzeby, jeśli palce będą kleiły się do ciasta, zanurzamy je w mące ryżowej.
- 9.Gotowe pierożki wrzucamy do wrzątku i gotujemy 2 do 3 minut od wypłynięcia.
- 10.Podajemy je na ciepło posypane cukrem z kokosa lub polane śmietanką sojową.
- 11.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki ciasta:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 do 3/4 szklanki wrzątku
Składniki nadzienia:
- 400 g batatu
- 2 łyżki cukru z kwiatu kokosa
- Sok z jednej cytryny
- 1-2 łyżki mąki z tefu
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1/2 pomarańczy