232. „Bezglutenowe pierogi na słodko” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2-3 porcje
1,5 godziny
Dla dzieci w każdym wieku.
Dziś w Atelier Smaku serwujemy bezglutenowe pierogi na słodko. Niektórym nadzienie z batatów kojarzy się nawet z twarożkiem. Naprawdę bardzo łatwo się kleją i są po prostu pyszne! Wszelkie produkty do pieczenia, gotowania oraz gotowe pieczywo i makarony znajdziecie w Incola. Polecamy, smacznego i na zdrowie!
Zachęcamy do wypróbowania przepisu oraz dzielenia się nim, także w wersji angielskiej przygotowanej od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi pierogami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki ciasta:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 do 3/4 szklanki wrzątku
Składniki nadzienia:
- 400 g batatu
- 2 łyżki cukru z kwiatu kokosa
- Sok z jednej cytryny
- 1-2 łyżki mąki z tefu
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1/2 pomarańczy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Bataty obieramy i gotujemy na parze do miękkości i odstawiamy na bok, aby przestygły.
- Suche składniki ciasta mieszamy razem i dzielimy na pół. Do połowy mąki wlewamy wrzątek i bardzo szybko mieszamy, aby utworzył się jednolity kleik. Jeżeli konsystencja będzie grudkowata miksujemy, aby była jednolita.
- Całość odstawiamy na bok do przestudzenia i w tym czasie rozdrabniamy bataty przy pomocy widelca, zaprawiamy je sokiem z cytryny, skórką pomarańczową i dosładzamy cukrem oraz zagęszczamy mąką z tefu.
- Tak powstałe nadzienie odkładamy na bok i zabieramy się do zagniatania ciasta.
- Do kleiku wsypujemy drugą część suchych składników i wyrabiamy ciasto, tak długo, aby miało gładką i sprężystą konsystencję, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej i ryżowej lub wody. Na koniec wyrabiania dodajemy olej i jeszcze raz zagniatamy. W garnku zagotowujemy wodę.
- Ciasto dzielimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy ceramicznym lub silikonowym wałkiem na silikonowej macie, by ciasto nie przywierało i wykrawamy kubkiem lub szklanką kółka.
- Na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę nadzienia tak, aby pozostał rant do sklejenia i składamy brzegi ciasta, dociskając do siebie palcami, żeby ciasto dokładnie się skleiło, zamykając szczelnie nadzienie w środku.
- W razie potrzeby, jeśli palce będą kleiły się do ciasta, zanurzamy je w mące ryżowej.
- Gotowe pierożki wrzucamy do wrzątku i gotujemy 2 do 3 minut od wypłynięcia.
- Podajemy je na ciepło posypane cukrem z kokosa lub polane śmietanką sojową.
- Smacznego i na zdrowie!