
Sposób przygotowania:
- 1.Do miski wsypujemy mąkę z teffu, kaszę gryczaną i sól, mieszamy i wlewamy 500 ml letniej wody. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 2 doby.
- 2.W tym czasie, musimy od czasu do czasu zamieszać ciasto.
- 3.Po dwóch dniach, gdy surowe ciasto zacznie fermentować, miksujemy je na jednolitą masę. Dodajemy mąkę ryżową, babkę jajowatą, słonecznik i dokładnie mieszamy łyżką, dolewając około 200 ml wody, aby po zamieszaniu uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta na racuchy.
- 4.Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 12 godzin.
- 5.Następnie wylewamy ciasto do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką ryżową foremki, wierzch masy wygładzamy ręką zanurzoną w oleju i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 40°C, lub w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- 6.Nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem i pieczemy chleb około 50-60 minut.
- 7.Chleb wykładamy z foremki na drucianą kratkę, aby przestygł i odparował.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g mąki z teffu
- 200 g niepalonej kaszy gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g ziaren słonecznika
- 2 łyżki mielonej łuski babki jajowatej
- 1 łyżeczka soli
- 700 ml letniej wody