Udostępnij przepis!

230. “Chleb z fermentowanego teffu i kaszy gryczanej” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Bez drożdży i zakwasu.

Dziś w Atelier Smaku prawdziwa rewelacja dla miłośników bezglutenowego pieczywa. Chleb z fermentowanego teffu i kaszy gryczanej, bez drożdży i zakwasu. Niewielki nakład pracy, chociaż trochę rozciągnięty w czasie, a smak idealny! Produktów do pieczenia, gotowania oraz gotowych rozwiązań szukajcie w Incola. Polecamy, smacznego i na zdrowie!

Dzięki napisom od Translalab przepis ma również angielską wersję.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 230. Chleb z fermentowanego teffu i kaszy gryczanej   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

230YT 230. Chleb z fermentowanego teffu i kaszy gryczanej   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Do miski wsypujemy mąkę z teffu, kaszę gryczaną i sól, mieszamy i wlewamy 500 ml letniej wody. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 2 doby.
  • 2.W tym czasie, musimy od czasu do czasu zamieszać ciasto.
  • 3.Po dwóch dniach, gdy surowe ciasto zacznie fermentować, miksujemy je na jednolitą masę. Dodajemy mąkę ryżową, babkę jajowatą, słonecznik i dokładnie mieszamy łyżką, dolewając około 200 ml wody, aby po zamieszaniu uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta na racuchy.
  • 4.Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 12 godzin.
  • 5.Następnie wylewamy ciasto do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką ryżową foremki, wierzch masy wygładzamy ręką zanurzoną w oleju i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 40°C, lub w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  • 6.Nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem i pieczemy chleb około 50-60 minut.
  • 7.Chleb wykładamy z foremki na drucianą kratkę, aby przestygł i odparował.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 230. “Chleb z fermentowanego teffu i kaszy gryczanej” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g mąki z teffu
  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżki mielonej łuski babki jajowatej
  • 1 łyżeczka soli
  • 700 ml letniej wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł