230. “Chleb z fermentowanego teffu i kaszy gryczanej” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 foremka
3 dni (na raty)
Bez drożdży i zakwasu.
Dziś w Atelier Smaku prawdziwa rewelacja dla miłośników bezglutenowego pieczywa. Chleb z fermentowanego teffu i kaszy gryczanej, bez drożdży i zakwasu. Niewielki nakład pracy, chociaż trochę rozciągnięty w czasie, a smak idealny! Produktów do pieczenia, gotowania oraz gotowych rozwiązań szukajcie w Incola. Polecamy, smacznego i na zdrowie!
Dzięki napisom od Translalab przepis ma również angielską wersję.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 200 g mąki z teffu
- 200 g niepalonej kaszy gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g ziaren słonecznika
- 2 łyżki mielonej łuski babki jajowatej
- 1 łyżeczka soli
- 700 ml letniej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do miski wsypujemy mąkę z teffu, kaszę gryczaną i sól, mieszamy i wlewamy 500 ml letniej wody. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 2 doby.
- W tym czasie, musimy od czasu do czasu zamieszać ciasto.
- Po dwóch dniach, gdy surowe ciasto zacznie fermentować, miksujemy je na jednolitą masę. Dodajemy mąkę ryżową, babkę jajowatą, słonecznik i dokładnie mieszamy łyżką, dolewając około 200 ml wody, aby po zamieszaniu uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta na racuchy.
- Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 12 godzin.
- Następnie wylewamy ciasto do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką ryżową foremki, wierzch masy wygładzamy ręką zanurzoną w oleju i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 40°C, lub w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem i pieczemy chleb około 50-60 minut.
- Chleb wykładamy z foremki na drucianą kratkę, aby przestygł i odparował.
- Smacznego i na zdrowie!