Na różne okazje, również na otwarcie lokalu.
Dzisiejszy odcinek Atelier Smaku jest trochę nietypowy i jest w nim trochę większa frekwencja, a to dlatego, ponieważ po wielu miesiącach remontu udało nam się dokończyć projekt nowoczesnej pracowni kulinarnej. Tak właśnie powstała przestrzeń, w której nie tylko kręcone są odcinki programu, ale to także miejsce, w którym z pasją tworzy się jedzenie. Znajdą tutaj coś dla siebie Ci, którzy lubią jedzenie na wynos, a także Ci, którzy chcą się podszkolić w kuchni wegańskiej i bezglutenowej. Podczas całego wieczoru znamienici goście, wspólnie z nami, degustowali, a także gotowali — tak naprawdę to smażyli. I właśnie tym, co wysmażyli, dzielimy się dziś z Wami.
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy do zapoznania się z innymi plackami i deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka wody różanej
- 1 szczypta soli
- Woda
- Olej do smażenia
- 1/2 kg truskawek
- 1 banan
- Kilka łyżek błyskawicznego kleiku ryżowego
- 2 łyżki rzadkiego mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- Liście świeżej mięty do dekoracji
- Mieszamy ze sobą suche składniki ciasta, dodajemy wodę różaną i mieszamy dokładnie z taką ilością wody, aż ciasto uzyska właściwą, lejącą konsystencję.
- Być może będzie potrzeba dolać trochę wody do ciasta w trakcie smażenia, ponieważ siemię lniane wpływa na konsystencję, pochłaniając wilgoć.
- Następnie smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Dekorujemy musem, który powstał ze zmiksowania truskawek z bananami oraz cukru i mleczka kokosowego.
- Każdy z placków dodatkowo możemy przyozdobić liśćmi świeżej mięty.
- Takie placki możemy podawać z kremem czekoladowo-orzechowym.
- Smacznego i na zdrowie!