Udostępnij przepis!

226. “Biały barszcz wielkanocny” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Alternatywa dla żurku.

Trzy dni przed Wielkanocą pokażemy jak łatwo i szybko przygotować wegański i bezglutenowy biały barszcz. Ten przepis przyda się tym, którzy nie wyrobili się z przygotowaniem lub kupieniem zakwasu na świąteczny żur.

Odcinek ma także angielską wersję z napisami od Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 226. Biały barszcz wielkanocny   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

226YT 226. Biały barszcz wielkanocny   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również nasze inne pyszne zupy.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, następnie wrzucamy do wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu.
  • 2.W tym czasie tofu kroimy w drobniutką kostkę (jak skwarki), zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na bok. Kapustę pekińską kroimy również w drobną kostkę.
  • 3.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tofu, gdy się przyrumieni dorzucamy kapustę pekińską, utartą asafetydę, sól, pieprz i smażymy, aż kapusta pekińska się zeszkli.
  • 4.Podsmażone skwarki z tofu i kapustę pekińską dodajemy do gotujących się ziemniaków i gotujemy.
  • 5.Doprawiamy majerankiem. Gdy ziemniaki będą ugotowane dodajemy sok z kapusty kiszonej, wodę z ogórków kiszonych oraz mleko kokosowe.
  • 6.Do miseczki wlewamy trochę zupy, czekamy aby odrobinę przestygła, następnie mieszamy ją dokładnie z mąką, po czym dodajemy ją do garnka z zupą. Dobrze mieszamy zagęszczając delikatnie zupę.
  • 7.Na samym końcu, jeśli zajdzie taka potrzeba możemy dodać trochę soli, octu lub soku z cytryny jeśli zajdzie taka potrzeba.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 226. “Biały barszcz wielkanocny” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki :

  • 700 g ziemniaków
  • 200 g białych, twardych części liści kapusty pekińskiej
  • 200 g wędzonego tofu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 500 ml wody z ogórków kiszonych
  • 500 ml soku z kiszonej kapusty
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 3 łyżki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 l wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł