
Sposób przygotowania:
- 1.Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, następnie wrzucamy do wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu.
- 2.W tym czasie tofu kroimy w drobniutką kostkę (jak skwarki), zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na bok. Kapustę pekińską kroimy również w drobną kostkę.
- 3.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tofu, gdy się przyrumieni dorzucamy kapustę pekińską, utartą asafetydę, sól, pieprz i smażymy, aż kapusta pekińska się zeszkli.
- 4.Podsmażone skwarki z tofu i kapustę pekińską dodajemy do gotujących się ziemniaków i gotujemy.
- 5.Doprawiamy majerankiem. Gdy ziemniaki będą ugotowane dodajemy sok z kapusty kiszonej, wodę z ogórków kiszonych oraz mleko kokosowe.
- 6.Do miseczki wlewamy trochę zupy, czekamy aby odrobinę przestygła, następnie mieszamy ją dokładnie z mąką, po czym dodajemy ją do garnka z zupą. Dobrze mieszamy zagęszczając delikatnie zupę.
- 7.Na samym końcu, jeśli zajdzie taka potrzeba możemy dodać trochę soli, octu lub soku z cytryny jeśli zajdzie taka potrzeba.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki :
- 700 g ziemniaków
- 200 g białych, twardych części liści kapusty pekińskiej
- 200 g wędzonego tofu
- 200 ml mleka kokosowego
- 500 ml wody z ogórków kiszonych
- 500 ml soku z kiszonej kapusty
- 4 łyżki oleju ryżowego
- 1 łyżka mąki gryczanej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 l wody