Udostępnij przepis!

225. “Kawowy mazurek” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Kawowy? Czemu nie?

Do Wielkanocy już tylko tydzień. Czas zabrać się za świąteczne wypieki. Dziś przepis na bezglutenowe i wegańskie kawowe mazurki.

Ps. Angielskie napisy do odcinka przygotowało dla nas Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 225. Kawowy mazurek   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

225YT 225. Kawowy mazurek   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również nasze inne przepisy na  ciasta.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Orzeszki nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godziny, by zmiękły.
  • 2.Suche składniki ciasta łączymy ze sobą, dolewamy olej i rozcieramy w palcach natłuszczając mąkę. Następnie, do natłuszczonej mąki, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Całość odstawiamy na 10-15 minut, aby siemię lniane wchłonęło wodę.
  • 3.Gotowe ciasto dzielimy na tyle części w zależności od ilości foremek, w których będziemy piec spody mazurków. Wykładamy nim foremki silikonowe, formując spody tart. Nakłuwamy je widelcem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy ok. 15 minut.
  • 4.W tym czasie odlewamy orzeszki i miksujemy na gładką masę, dodając w trakcie miksowania espresso, cukier. Na koniec dodajemy olej kokosowy i miksujemy raz jeszcze.
  • 5.Gdy spody się już upieką, wyjmujemy je z piekarnika i czekamy aż przestygną.
  • 6.Wykładamy je masą, następnie posypujemy mieloną kawą i dekorujemy płatkami migdałów oraz ziarnami kawy.
  • 7.Wstawiamy je do lodówki aby masa trochę zgęstniała przed podaniem na stół.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 225. “Kawowy mazurek” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g cukru kokosowego
  • 200 ml wody
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli do smaku

Składniki - nadzienie:

  • 200 g orzechów nerkowca
  • 150 g oleju nierafinowanego kokosowego
  • 100 g cukru kokosowego
  • 2 intensywne espresso
  • Płatki migdałów, kawa mielona i ziarna kawy do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł