
Sposób przygotowania:
- 1.Orzeszki nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godziny, by zmiękły.
- 2.Suche składniki ciasta łączymy ze sobą, dolewamy olej i rozcieramy w palcach natłuszczając mąkę. Następnie, do natłuszczonej mąki, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Całość odstawiamy na 10-15 minut, aby siemię lniane wchłonęło wodę.
- 3.Gotowe ciasto dzielimy na tyle części w zależności od ilości foremek, w których będziemy piec spody mazurków. Wykładamy nim foremki silikonowe, formując spody tart. Nakłuwamy je widelcem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy ok. 15 minut.
- 4.W tym czasie odlewamy orzeszki i miksujemy na gładką masę, dodając w trakcie miksowania espresso, cukier. Na koniec dodajemy olej kokosowy i miksujemy raz jeszcze.
- 5.Gdy spody się już upieką, wyjmujemy je z piekarnika i czekamy aż przestygną.
- 6.Wykładamy je masą, następnie posypujemy mieloną kawą i dekorujemy płatkami migdałów oraz ziarnami kawy.
- 7.Wstawiamy je do lodówki aby masa trochę zgęstniała przed podaniem na stół.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 50 g cukru kokosowego
- 200 ml wody
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli do smaku
Składniki - nadzienie:
- 200 g orzechów nerkowca
- 150 g oleju nierafinowanego kokosowego
- 100 g cukru kokosowego
- 2 intensywne espresso
- Płatki migdałów, kawa mielona i ziarna kawy do dekoracji