Udostępnij przepis!

221. “Kawowy kogel mogel” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Lepiej być nie może.

Dziś w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni mamy dla Was kolejną wersję kogla mogla. Tym razem z mocnym espresso z ekspresu Jura.

Angielskie napisy do odcinka zawdzięczamy Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również nasze inne przepisy na  desery.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Aquafabę wlewamy do rondelka, dolewamy do niej espresso i podgrzewamy na palniku tak, aby cały czas była bliska wrzenia, ale nie gotowała się mocno. Po trzydziestu minutach, całość przelewamy do dzbanka z miarką, żeby sprawdzić o ile zmniejszyła się objętość aquafaby. Chodzi o to, żeby finalnie uzyskać szklankę kawowej aquafaby, więc jeżeli jest jej więcej to redukujemy ją dalej, aż do uzyskania tej właśnie ilości.
  • 2.Aquafabę schładzamy w lodówce. W tym czasie miksujemy cukier kokosowy na puder i ucieramy na tarce czekoladę do dekoracji.
  • 3.Aquafabę ubijamy, za pomocą przeznaczonych do tego końcówek miksera, na sztywną pianę i dodajemy do niej kokosowy cukier puder. Dalej ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i deser będzie miał gładką, gęstą konsystencję.
  • 4.Gotowy kogel mogel przekładamy do pucharków i posypujemy utartą czekoladą oraz ziarenkami kawy.
  • 5.Musimy pamiętać o tym, aby takiego deseru nie serwować dzieciom i osobom z wysokim ciśnieniem krwi ze względu na zawartość kofeiny.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 221. “Kawowy kogel mogel” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 szklanka aquafaby
  • 1 podwójne espresso
  • szklanka cukru kokosowego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł