
Sposób przygotowania:
- 1.Aquafabę wlewamy do rondelka, dolewamy do niej espresso i podgrzewamy na palniku tak, aby cały czas była bliska wrzenia, ale nie gotowała się mocno. Po trzydziestu minutach, całość przelewamy do dzbanka z miarką, żeby sprawdzić o ile zmniejszyła się objętość aquafaby. Chodzi o to, żeby finalnie uzyskać szklankę kawowej aquafaby, więc jeżeli jest jej więcej to redukujemy ją dalej, aż do uzyskania tej właśnie ilości.
- 2.Aquafabę schładzamy w lodówce. W tym czasie miksujemy cukier kokosowy na puder i ucieramy na tarce czekoladę do dekoracji.
- 3.Aquafabę ubijamy, za pomocą przeznaczonych do tego końcówek miksera, na sztywną pianę i dodajemy do niej kokosowy cukier puder. Dalej ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i deser będzie miał gładką, gęstą konsystencję.
- 4.Gotowy kogel mogel przekładamy do pucharków i posypujemy utartą czekoladą oraz ziarenkami kawy.
- 5.Musimy pamiętać o tym, aby takiego deseru nie serwować dzieciom i osobom z wysokim ciśnieniem krwi ze względu na zawartość kofeiny.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 szklanka aquafaby
- 1 podwójne espresso
- szklanka cukru kokosowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady