Udostępnij przepis!

220. “Aquafaba” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Zamiast jaj.

Dziś mamy dla Was instrukcję na przygotowanie aquafaby, która jest świetnym zamiennikiem jajka w kuchni wegańskiej i służy nam do przygotowania przeróżnych ciast i deserów, z których kolejny zaprezentujemy już za tydzień.

Odcinek ma również angielską wersję z napisami od Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy do zapoznania się z naszymi innymi  poradami.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Do miski wsypujemy ciecierzycę i zalewamy ją wodą o objętości trzykrotnie większej niż nasiona ciecierzycy. Odstawiamy na około 8 godzin, aby napęczniała.
  • 2.Odlewamy wodę po moczeniu, a ciecierzycę przekładamy do garnka i zalewamy świeżą. Wody powinno być tyle, by sięgała dwa centymetry ponad linię ciecierzycy.
  • 3.Garnek wstawiamy na palnik i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika na minimum i gotujemy ciecierzycę do miękkości.
  • 4.Najlepiej sprawdzić po dwóch godzinach i ewentualnie dogotować jeszcze, a jeżeli jest już miękka, to pod przykryciem zostawiamy ją, aby wystygła.
  • 5.Następnie odcedzamy wodę do miski i przelewamy ją do słoika lub pojemnika i przechowujemy w lodówce nawet do 2 tygodni.
  • 6.Ciecierzycę możemy użyć np. do przygotowania hummusu.

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 220. “Aquafaba” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy
  • Woda

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł