
Sposób przygotowania:
- 1.Do miski wsypujemy ciecierzycę i zalewamy ją wodą o objętości trzykrotnie większej niż nasiona ciecierzycy. Odstawiamy na około 8 godzin, aby napęczniała.
- 2.Odlewamy wodę po moczeniu, a ciecierzycę przekładamy do garnka i zalewamy świeżą. Wody powinno być tyle, by sięgała dwa centymetry ponad linię ciecierzycy.
- 3.Garnek wstawiamy na palnik i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika na minimum i gotujemy ciecierzycę do miękkości.
- 4.Najlepiej sprawdzić po dwóch godzinach i ewentualnie dogotować jeszcze, a jeżeli jest już miękka, to pod przykryciem zostawiamy ją, aby wystygła.
- 5.Następnie odcedzamy wodę do miski i przelewamy ją do słoika lub pojemnika i przechowujemy w lodówce nawet do 2 tygodni.
- 6.Ciecierzycę możemy użyć np. do przygotowania hummusu.
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 250 g ciecierzycy
- Woda