Udostępnij przepis!

22. “Makaron z sezonowymi warzywami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Makaronowa pokusa.

Dania jednogarnkowe to to, co w domu zapracowanych ludzi sprawdza się chyba najlepiej. Dodatkowo, gdy dodamy do tej szybkiej i łatwej idei — sezonowe warzywa, w tym wypadku szparagi oraz, jako niecodzienny dodatek — białe wino, co w naszym domu znaczy, że na pewno jest bezalkoholowe, robi się bardzo wykwintnie. Przy okazji pojawia się jeszcze chwila na celebrację czasu, jaki spędzamy w kuchni: danie się gotuje, a my smakujemy lampkę wytrawnego wina, mogąc później swobodnie wrócić do codziennych obowiązków lub bezpiecznie wsiąść do auta. Taki posiłek to sama radość i zdrowie, zwłaszcza jeśli podstawą dania jest kukurydziany makaron prosto z królestwa dobrej pasty – słonecznej Italii.

Przepis jak zawsze, ma angielska wersję z napisami, które przygotowało dla nas Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 22. Makaron z sezonowymi warzywami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

22YT 22. Makaron z sezonowymi warzywami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie makarony oraz dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Kroimy fasolkę szparagową i szparagi na około 3 centymetrowe kawałki, wrzucamy do żeliwnego garnka lub na patelnię i chwilę dusimy na oliwie, następnie podlewamy winem i ponownie dusimy.
  • 2.Po chwili dorzucamy makaron, dolewamy wody, mieszamy i przykrywamy.
  • 3.Co jakiś czas sprawdzamy czy makaron jest gotowy. Gdy jest już al dente dodajemy pomidory, kapary i mleczko kokosowe.
  • 4.Mieszamy i możemy serwować, dekorując świeżymi ziołami i czerwonym pieprzem.
  • 5.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 22. “Makaron z sezonowymi warzywami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 250 g makaronu kukurydzianego typu kolanka, świderki
  • 250 fasolki szparagowej typu Mamut
  • Ok. 1/2 litra wody
  • 150-200 ml białego półwytrawnego wina, my użyliśmy bezalkoholowego
  • Kilka łyżek oliwy
  • 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
  • 2 łyżeczki kaparów w soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • Czerwony pieprz do dekoracji
  • Świeże zioła do dekoracji np. oregano

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł