
Sposób przygotowania:
- 1.Kroimy fasolkę szparagową i szparagi na około 3 centymetrowe kawałki, wrzucamy do żeliwnego garnka lub na patelnię i chwilę dusimy na oliwie, następnie podlewamy winem i ponownie dusimy.
- 2.Po chwili dorzucamy makaron, dolewamy wody, mieszamy i przykrywamy.
- 3.Co jakiś czas sprawdzamy czy makaron jest gotowy. Gdy jest już al dente dodajemy pomidory, kapary i mleczko kokosowe.
- 4.Mieszamy i możemy serwować, dekorując świeżymi ziołami i czerwonym pieprzem.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 250 g makaronu kukurydzianego typu kolanka, świderki
- 250 fasolki szparagowej typu Mamut
- Ok. 1/2 litra wody
- 150-200 ml białego półwytrawnego wina, my użyliśmy bezalkoholowego
- Kilka łyżek oliwy
- 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
- 2 łyżeczki kaparów w soli
- 1/2 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
- Czerwony pieprz do dekoracji
- Świeże zioła do dekoracji np. oregano