100 g
10 minut
Smak i aromat Wschodu.
Dziś wzbogacamy zakładkę „Przyprawy” na blogu www.ateliersmaku.pl o kolejną kompozycję, która idealnie nadaje się do dań wschodnich. Dodana w niewielkich ilościach podkreśli smak każdej zupy.
Translalab oczywiście przygotowało dla nas angielskie tłumaczenie tego odcinka, więc jeśli komuś się przyda, śmiało korzystajcie ;).
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne przepisy na przyprawy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 18,5 g ziaren kozieradki
- 12,5 g ziaren kuminu
- 12,5 g ziaren kolendry
- 12,5 g sproszkowanego imbiru
- 12,5 g kurkumy
- 6,5 g chilli
- 6,5 g goździków
- 6,5 g cynamonu
- 6 g ziaren zielonego kardamonu
- 6 g owoców ziela angielskiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do elektrycznego młynka wrzucamy kardamon, kumin i kozieradkę jako pierwsze, ponieważ są najtwardsze i najdłużej się mielą.
- Mielimy, następnie dodajemy ziele angielskie, goździki, kolendrę i mielimy ponownie.
- Na koniec przesypujemy zawartość młynka do miski i mieszamy z resztą sproszkowanych przypraw.
- Gotową mieszankę przesypujemy do słoiczków i trzymamy zamkniętą, w ten sposób przez wiele miesięcy zachowuje swój aromat.
- Ta kompozycja to coś pomiędzy curry, a przyprawą „Pięć smaków”.
- Smacznego i na zdrowie!