
Sposób przygotowania:
- 1.Do elektrycznego młynka wrzucamy ziarna kminku i mielimy jako pierwsze, ponieważ są najtwardsze i najdłużej się mielą. Następnie dorzucamy kolendrę i gorczycę, i mielimy. Na koniec dodajemy majeranek i cząber. Mielimy je tylko chwilę, gdyż są to suszone listki i bardzo szybko ulegają rozdrobnieniu.
- 2.Wszystkie zmiksowane składniki przesypujemy do miski i mieszamy z papryką oraz kurkumą. Gotową przyprawę przesypujemy do słoiczków i trzymamy zamkniętą.
- 3.Ta przyprawa przez wiele miesięcy zachowuje swój aromat. Jest bardzo uniwersalna i nadaje się przygotowywania różnych potraw. Sprawdźcie to sami!
- 4.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 3 1/2 łyżki suszonego majeranku
- 3 łyżki suszonego cząbru
- 2 1/2 łyżki nasion kminku
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 2 łyżki czerwonej sproszkowanej słodkiej papryki
- 1 łyżka czerwonej sproszkowanej ostrej papryki
- 1/2 łyżki kurkumy