Udostępnij przepis!

216. “Pieprz ziołowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Wyjątkowo uniwersalna przyprawa.

Kuchnię każdego domu charakteryzuje jej zapach i smak. Każdy dom pachnie inaczej i „smakuje” inaczej. Największe znaczenie, oprócz stosowanych produktów, mają przyprawy, ich smak i aromat. Dlatego dziś dzielimy się z Wami przepisem na pieprz ziołowy czyli najbardziej uniwersalną i najczęściej używaną przyprawę w Atelier Smaku.

 Translalab oczywiście przygotowało dla nas angielskie tłumaczenie tego odcinka, więc jeśli komuś się przyda, śmiało korzystajcie ;).

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również nasze inne przepisy na  przyprawy.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Do elektrycznego młynka wrzucamy ziarna kminku i mielimy jako pierwsze, ponieważ są najtwardsze i najdłużej się mielą. Następnie dorzucamy kolendrę i gorczycę, i mielimy. Na koniec dodajemy majeranek i cząber. Mielimy je tylko chwilę, gdyż są to suszone listki i bardzo szybko ulegają rozdrobnieniu.
  • 2.Wszystkie zmiksowane składniki przesypujemy do miski i mieszamy z papryką oraz kurkumą. Gotową przyprawę przesypujemy do słoiczków i trzymamy zamkniętą.
  • 3.Ta przyprawa przez wiele miesięcy zachowuje swój aromat. Jest bardzo uniwersalna i nadaje się przygotowywania różnych potraw. Sprawdźcie to sami!
  • 4.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 216. “Pieprz ziołowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 3 1/2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 łyżki suszonego cząbru
  • 2 1/2 łyżki nasion kminku
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 2 łyżki czerwonej sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1 łyżka czerwonej sproszkowanej ostrej papryki
  • 1/2 łyżki kurkumy

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł