Udostępnij przepis!

215. “Makaron z pieczarkami w sosie beszamelowym” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Na obiad i nie tylko.

Zapraszamy na bardzo prosty i szybki przepis na makaron z pieczarkami i wegańskim sosem beszamelowym. Dobrego i bezglutenowego makaronu do przygotowania nie tylko tego dania, warto poszukać w Bezgluten.

Przepis jak zawsze, ma angielska wersję z napisami, które przygotowało dla nas przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 215. Makaron z pieczarkami w sosie beszamelowym   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

215YT 215. Makaron z pieczarkami w sosie beszamelowym   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie makarony oraz dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.W głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną w kostkę pieczarkę oraz makaron kukurydziany. Cały czas mieszając podsmażamy przez chwilę.
  • 2.Gdy pieczarka lekko zmięknie, wlewamy zagotowaną wodę. Zmniejszamy temperaturę palnika, mieszamy i przykrywamy, aby makaron mógł wchłonąć wodę.
  • 3.W małym rondelku rozgrzewamy olej kokosowy na sos beszamelowy i dodajemy do niego mąkę ryżową. Całość dokładnie mieszamy, wrzucamy przyprawy, ponownie mieszamy i powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Na sam koniec dodajemy oliwę truflową i ewentualnie dosalamy.
  • 4.Jeśli konsystencja sosu będzie zbyt gęsta, możemy dodać trochę więcej mleka, jeżeli będzie zbyt rzadka, możemy odrobinę odparować.
  • 5.Z patelni zdejmujemy pokrywkę i sprawdzamy, czy makaron wchłonął wodę. Jeżeli tak, to mieszamy go jeszcze raz i wykładamy na talerze, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy marynowanym pieprzem oraz dekorujemy natką pietruszki.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 215. “Makaron z pieczarkami w sosie beszamelowym” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki potrawy:

  • 200 g makaronu kukurydzianego np. świderki
  • 300 g brunatnej pieczarki (borowikowej)
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • Kilka gałązek natki pietruszki

Składniki sosu:

  • 300 ml mleka roślinnego np. sojowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł