
Sposób przygotowania:
- 1.Mieszamy ze sobą suche składniki. Następnie dodajemy wody w takiej ilości, aby po zmieszaniu wyszło nam ciasto o takiej konsystencji, z jakiej smaży się naleśniki.
- 2.Prawdopodobnie po jakimś czasie będziemy musieli dodać wody, ponieważ mielone siemię lniane absorbuje wilgoć z ciasta.
- 3.Chwytamy kwiatostany bzu za gałązkę, zanurzamy w cieście, usuwamy nadmiar ciasta i kładziemy na patelnię, po czym obcinamy nożyczkami gałązkę tak, by udało nam się obrócić placek na drugą stronę.
- 4.Smażymy na głębokim oleju na patelni, aż ciasto się zarumieni.
- 5.Wykładamy na talerz, dekorujemy miętą i skrapiamy truflowym kremem balsamicznym.
- 6.W tej wersji jest to przepyszne i pachnące bzem oraz białą truflą danie. Możemy jednak serwować je z konfiturą, cukrem pudrem itd.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- Ok. 10 kwiatostanów czarnego bzu
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 szczypta soli
- Woda do gotowania
- Liście świeżej mięty do dekoracji
- Truflowy krem balsamiczny do dekoracji