Udostępnij przepis!

21. “Kwiaty bzu w cieście”- bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pyszne i pachnące.

Kwiaty czarnego bzu mają unikalny smak i zapach, a w połączeniu ze złocistym i chrupiącym ciastem są warte grzechu i trudno je porównać z inną potrawą. Późna wiosna to pretekst do zrealizowania w kuchni tego, czego nie da się zrobić przez cały rok. Chociażby dlatego, że w hipermarkecie nie dostaniemy kwiatów bzu. Dzięki nielicznym, ale zaangażowanym w swoją pracę dostawcom, inne kwiaty jadalne owszem, możemy dostać przez cały rok, ponieważ sprowadzane są z innych części świata lub hodowane są w doniczkach. My dorzucamy do tego jeszcze nutę białej trufli i w ten sposób zapraszamy na obiad, jaki na początku czerwca funduje nam natura. Wystarczy wybrać się na spacer, by wrócić z pożywnym bukietem. 🙂

Angielskie tłumaczenie odcinka oraz przepisu przygotowało dla nas Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne placki.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Mieszamy ze sobą suche składniki. Następnie dodajemy wody w takiej ilości, aby po zmieszaniu wyszło nam ciasto o takiej konsystencji, z jakiej smaży się naleśniki.
  • 2.Prawdopodobnie po jakimś czasie będziemy musieli dodać wody, ponieważ mielone siemię lniane absorbuje wilgoć z ciasta.
  • 3.Chwytamy kwiatostany bzu za gałązkę, zanurzamy w cieście, usuwamy nadmiar ciasta i kładziemy na patelnię, po czym obcinamy nożyczkami gałązkę tak, by udało nam się obrócić placek na drugą stronę.
  • 4.Smażymy na głębokim oleju na patelni, aż ciasto się zarumieni.
  • 5.Wykładamy na talerz, dekorujemy miętą i skrapiamy truflowym kremem balsamicznym.
  • 6.W tej wersji jest to przepyszne i pachnące bzem oraz białą truflą danie. Możemy jednak serwować je z konfiturą, cukrem pudrem itd.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 21. “Kwiaty bzu w cieście”- bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • Ok. 10 kwiatostanów czarnego bzu
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 szczypta soli
  • Woda do gotowania
  • Liście świeżej mięty do dekoracji
  • Truflowy krem balsamiczny do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł