
Sposób przygotowania:
- 1.Kaszę gryczaną i ziarna amarantusa zalewamy wodą, mieszamy, przykrywamy i zagotowujemy. W tym czasie kroimy w kostkę seler naciowy, paprykę i skrajamy kukurydzę z kolby. Podnosimy przykrywkę, dorzucamy warzywa i suszone pomidorki koktajlowe, mieszamy.
- 2.Możemy też użyć zwykłych suszonych pomidorów, które kroimy w kawałki.
- 3.Przykrywamy ponownie i zostawiamy na ok. 15-20 minut na małym ogniu. Nie mieszamy, aby kasza się nie rozpadła.
- 4.Na koniec dorzucamy pokrojoną w kawałki, pozbawione pestek, marynowane śliwki.
- 5.Wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy, delikatnie mieszamy, zestawiamy z palnika, nakładamy na talerze, skrapiamy olejem tłoczonym z konopi.
- 6.Dekorujemy liśćmi selera naciowego i możemy serwować.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g palonej kaszy gryczanej
- 200 g marynowanej śliwki
- 100 g ziarna amarantusa
- 600 ml wody
- 200 ml mleka kokosowego
- Kilka łodyg selera naciowego
- 1 kolba kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki oleju z konopi
- 2 garści suszonych pomidorków koktajlowych