
Sposób przygotowania:
- 1.Wyciskamy sok z umytej marchewki i wypijamy dla zdrowia z kilkoma kropelkami oliwy. Miąższ, który pozostał po wyciśniętym soku, odkładamy na bok, a w tym czasie mieszamy wszystkie suche składniki ciasta, oprócz cukru.
- 2.Przystawką do ubijania piany ubijamy aquafabę na sztywną pianę. Cukier mielimy w młynku na drobny puder, dodajemy do aquafaby i jeszcze raz ubijamy, aż ten całkowicie się rozpuści.
- 3.Suche składniki łączymy z masłem orzechowym i miąższem marchewkowym i dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pianę z aquafaby, i jeszcze raz mieszamy.
- 4.Surowe ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch tortownic. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na termoobieg na 180º C na 45-50 minut.
- 5.Gdy ciasto się piecze, wkładamy miąższ z kokosa do miksera i miksujemy go, z dodatkiem mleczka kokosowego i cukru z kokosa, na gładką masę.
- 6.Upieczone ciasto studzimy i przekładamy na paterę zaczynając od pierwszego krążka na który wykładamy 2/3 kremu.
- 7.Po rozsmarowaniu kremu, kładziemy drugi krążek ciasta i smarujemy go resztą kremu.
- 8.Gotowe ciasto posypujemy po wierzchu wiórkami kokosa. Ciasto jest przepyszne i pożywne oraz z powodzeniem może być podawane jako tort dla wegańskiego bezglutenowca.
- 9.Smacznego i na zdrowie !
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 1 i 1/2 kg marchwi
- 200 g masła orzechowego
- 1 szklanka gorzkiego kakao
- 1 szklanka cukru kokosowego
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka aquafaby
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
Składniki - krem:
- 1 szklanki kremu kokosowego
- 1 szklanka cukru kokosowego
- 1/2 do 1 szklanki mleczka kokosowego
- Kilka łyżek wiórków kokosowych