Udostępnij przepis!

207. “Tort czekoladowo-kokosowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pyszny deser nie tylko na urodziny.

Dziś pora na przepis, który nas samych zaskoczył swoim smakiem i konsystencją. Ten kolejny pomysł na marchewkowy recycling z dodatkiem kokosowych pyszności ze sklepu https://ekogram.pl, sprawdzi się idealnie jako tort urodzinowy.

Przepis oczywiście ma także angielską wersję z napisami przygotowanymi przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 207. Tort czekoladowo kokosowy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

207YT 207. Tort czekoladowo kokosowy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również nasze inne przepisy na  ciasta.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Wyciskamy sok z umytej marchewki i wypijamy dla zdrowia z kilkoma kropelkami oliwy. Miąższ, który pozostał po wyciśniętym soku, odkładamy na bok, a w tym czasie mieszamy wszystkie suche składniki ciasta, oprócz cukru.
  • 2.Przystawką do ubijania piany ubijamy aquafabę na sztywną pianę. Cukier mielimy w młynku na drobny puder, dodajemy do aquafaby i jeszcze raz ubijamy, aż ten całkowicie się rozpuści.
  • 3.Suche składniki łączymy z masłem orzechowym i miąższem marchewkowym i dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pianę z aquafaby, i jeszcze raz mieszamy.
  • 4.Surowe ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch tortownic. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na termoobieg na 180º C na 45-50 minut.
  • 5.Gdy ciasto się piecze, wkładamy miąższ z kokosa do miksera i miksujemy go, z dodatkiem mleczka kokosowego i cukru z kokosa, na gładką masę.
  • 6.Upieczone ciasto studzimy i przekładamy na paterę zaczynając od pierwszego krążka na który wykładamy 2/3 kremu.
  • 7.Po rozsmarowaniu kremu, kładziemy drugi krążek ciasta i smarujemy go resztą kremu.
  • 8.Gotowe ciasto posypujemy po wierzchu wiórkami kokosa. Ciasto jest przepyszne i pożywne oraz z powodzeniem może być podawane jako tort dla wegańskiego bezglutenowca.
  • 9.Smacznego i na zdrowie !

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 207. “Tort czekoladowo-kokosowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 1 i 1/2 kg marchwi
  • 200 g masła orzechowego
  • 1 szklanka gorzkiego kakao
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka aquafaby
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli

Składniki - krem:

  • 1 szklanki kremu kokosowego
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • 1/2 do 1 szklanki mleczka kokosowego
  • Kilka łyżek wiórków kokosowych

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł