
Sposób przygotowania:
- 1.Płatki owsiane miksujemy na mąkę, dodajemy do nich siemię lniane i sól, mieszamy, a następnie dodajemy wyciśnięty z marchwi sok. Całość mieszamy, aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta racuchowego.
- 2.Odstawiamy na bok i wstawiamy wodę do gotowania.
- 3.W tym czasie przygotowujemy pesto, miksując ziarna słonecznika i dodając je do suszonych pomidorów. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę, dolewamy olej rydzowy lub inny olej tłoczony na zimno, solimy do smaku i miksujemy.
- 4.Gdy woda zacznie się gotować, zanurzamy w niej na chwilę łyżkę i odrywamy nią kawałeczki ciasta, które wrzucamy do wody.
- 5.Pamiętajmy o tym, by za każdym razem moczyć łyżkę. W ten sposób nie przywiera do niej ciasto. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze ok. 2 minuty i możemy je przecedzić przez sito.
- 6.Na koniec mieszamy je w misce wraz z pesto i możemy serwować na talerzach udekorowanych na przykład liśćmi i kwiatami nasturcji, które są jadalne.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - kluski:
- 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 1 szklanka soku z marchwi
Składniki - pesto:
- 1 i 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1 garść posiekanych liści mlecza
- 1 garść posiekanych liści dwurzędu lub rukoli
- 4 łyżki oleju rydzowego
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1 szczypta soli
- Liście i kwiaty nasturcji do dekoracji