Udostępnij przepis!

205. “Marchewkowe kluski z pesto” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Płatki owsiane i sok z marchwi w duecie.

Dziś pokażemy Wam jak przygotować proste wegańskie i bezglutenowe kluski z soku z marchwi i płatków owsianych. Z dodatkiem pesto z suszonymi pomidorami, mamy naprawdę pyszne danie obiadowe.

Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie kluski  i dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Płatki owsiane miksujemy na mąkę, dodajemy do nich siemię lniane i sól, mieszamy, a następnie dodajemy wyciśnięty z marchwi sok. Całość mieszamy, aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta racuchowego.
  • 2.Odstawiamy na bok i wstawiamy wodę do gotowania.
  • 3.W tym czasie przygotowujemy pesto, miksując ziarna słonecznika i dodając je do suszonych pomidorów. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę, dolewamy olej rydzowy lub inny olej tłoczony na zimno, solimy do smaku i miksujemy.
  • 4.Gdy woda zacznie się gotować, zanurzamy w niej na chwilę łyżkę i odrywamy nią kawałeczki ciasta, które wrzucamy do wody.
  • 5.Pamiętajmy o tym, by za każdym razem moczyć łyżkę. W ten sposób nie przywiera do niej ciasto. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze ok. 2 minuty i możemy je przecedzić przez sito.
  • 6.Na koniec mieszamy je w misce wraz z pesto i możemy serwować na talerzach udekorowanych na przykład liśćmi i kwiatami nasturcji, które są jadalne.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 205. “Marchewkowe kluski z pesto” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - kluski:

  • 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanka soku z marchwi

Składniki - pesto:

  • 1 i 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 garść posiekanych liści mlecza
  • 1 garść posiekanych liści dwurzędu lub rukoli
  • 4 łyżki oleju rydzowego
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1 szczypta soli
  • Liście i kwiaty nasturcji do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł