204. “Ciasto marchwiowo-karobowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 blacha
ok. 1,5 godziny
Nie tylko na Halloween.
Z okazji Halloween mamy dla Was “potwornie” proste i smaczne ciasto marchewkowe z karobem. Przepis tylko dla ludzi o stalowych nerwach, którzy nie boją się duchów. Smakuje najlepiej o północy na środku cmentarza 😉 A tak na serio, samo zdrowie i recycling. Wszystkiego dowiecie się w najnowszym odcinku.
Możecie się nim podzielić również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na nasze inne ciasta.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki :
- 1 i 1/2 kg marchwi
- 200 g tahini
- 1 szklanka aquafaby
- 1 szklanka sproszkowanego karobu czyli mąki z drzewa świętojańskiego
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka skrobi z tapioki
- 1/2 szklanki melasy z karobu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wyciskamy sok z umytej marchewki, który możemy wypić dla zdrowia z kroplą oliwy, a pozostałą resztę po wyciskaniu mieszamy z mąką z karobu, skrobią z tapioik, tahini i melasą z karobu.
- Schłodzoną aquafabę ubijamy blenderem na sztywno, następnie dosypujemy do niej zmielony na puder cukier trzcinowy i ubijamy jeszcze raz. Następnie 2/3 piany mieszamy z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę wykładamy do silikonowej tortownicy lub formy do tarty.
- Resztą piany dekorujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C. Pieczemy ok. 50-60 minut.
- Ciasto smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno, gdy trochę stężeje.
- Smacznego i na zdrowie!