
Sposób przygotowania:
- 1.Wyciskamy sok z umytej marchewki, imbiru i obranej cytryny. Dla aromatu można zostawić odrobinę skórki przed wrzuceniem cytryny do wyciskarki wolnoobrotowej. Przelewamy sok do garnka i zaczynamy gotować.
- 2.W tym czasie mielimy płatki owsiane na mąkę, dodajemy siemię lniane i sól.
- 3.Całość mieszamy, wlewamy odrobinę wody, ponownie mieszamy łyżką, by uzyskać ciasto o konsystencji racuchowego. Odstawiamy na bok, by siemię wchłonęło nadmiar wody.
- 4.Do gotującego się soku dodajemy curry, sól i mleko kokosowe.
- 5.Gdy zupa zacznie się gotować, zanurzamy w niej na chwilę łyżkę i odrywamy kawałeczki ciasta, wrzucamy je do zupy, za każdym razem mocząc łyżkę, dzięki czemu ciasto nie będzie do niej przywierać.
- 6.Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze ok. 2 minuty i możemy serwować, dodając odrobinę oliwy lub innego, ulubionego oleju tłoczonego na zimno, bezpośrednio do zupy w talerzach.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - zupa:
- 1 i 1/2 kg marchwi
- 50 g imbiru
- 1 cytryna
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka soli
Składniki - kluski:
- 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- 1 szczypta soli
- Woda