ok. 3 porcje
ok. 30 minut
Na jesienny chłód i słotę.
Dziś w Atelier Smaku ekspresowa zupa z marchwi z owsianymi kluskami. Wegańska i bezglutenowa, rozgrzewająca, w sam raz na tę porę roku.
eżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – zupa:
- 1 i 1/2 kg marchwi
- 50 g imbiru
- 1 cytryna
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka soli
Składniki – kluski:
- 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- 1 szczypta soli
- Woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wyciskamy sok z umytej marchewki, imbiru i obranej cytryny. Dla aromatu można zostawić odrobinę skórki przed wrzuceniem cytryny do wyciskarki wolnoobrotowej. Przelewamy sok do garnka i zaczynamy gotować.
- W tym czasie mielimy płatki owsiane na mąkę, dodajemy siemię lniane i sól.
- Całość mieszamy, wlewamy odrobinę wody, ponownie mieszamy łyżką, by uzyskać ciasto o konsystencji racuchowego. Odstawiamy na bok, by siemię wchłonęło nadmiar wody.
- Do gotującego się soku dodajemy curry, sól i mleko kokosowe.
- Gdy zupa zacznie się gotować, zanurzamy w niej na chwilę łyżkę i odrywamy kawałeczki ciasta, wrzucamy je do zupy, za każdym razem mocząc łyżkę, dzięki czemu ciasto nie będzie do niej przywierać.
- Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze ok. 2 minuty i możemy serwować, dodając odrobinę oliwy lub innego, ulubionego oleju tłoczonego na zimno, bezpośrednio do zupy w talerzach.
- Smacznego i na zdrowie!