Udostępnij przepis!

200. “Karmelowy tort bezowy z figami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Eksplozja smaku. Wypróbuj!

Dziś świętujemy 200 odcinek programu o bezglutenowej kuchni wegańskiej Atelier Smaku na YouTube. Z tej okazji zapraszamy na karmelowy tort bezowy z figami. Koniecznie wypróbujcie nasz pomysł na wykorzystanie aquafaby, czyli wody z ugotowanej ciecierzycy, z której robi się genialne bezy.

Jeśli podoba Wam się przepis, możecie podzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również nasze inne przepisy na  desery.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Aquafaba to gęsta, galaretowata woda z gotowania ciecierzycy. Można pozyskać ją na dwa sposoby: gotując ciecierzycę w minimalnej ilości wody, czyli dbając o to, aby była tylko lekko przykryta wodą lub skorzystać z ciecierzycy w puszce, w której zawsze jest aquafaba o idealnej konsystencji.
  • 2.My wybieramy zawsze pierwszą wersję, gotując ciecierzycę do absolutnej miękkości i czekając, aż wystygnie i dopiero wtedy odlewamy aquafabę.
  • 3.Schłodzoną w lodówce aquafabę miksujemy na sztywna pianę. Następnie dodajemy brązowy cukier trzcinowy zmiksowany na bardzo drobny puder, po czubatej łyżeczce i za każdym razem ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • 4.Gdy zmiksujemy w ten sposób już cały cukier w aquafabie, na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i całość miksujemy przez ok. 1 minutę.
  • 5.Na blasze kładziemy papier do pieczenia i wylewamy 4, podobnej wielkości, krążki masy bezowej. Umieszczamy je w piekarniku nastawionym na termoobieg na 110ºC.
  • 6.Bezy suszymy przez ok. 3-4 godziny i zostawiamy do przestygnięcia w zamkniętym piekarniku. Najlepiej wstawić je wieczorem, by rano wyjąć kruche, wystygnięte bezy, które powinny łatwo odchodzić od papieru do pieczenia.
  • 7.Użycie brązowego cukru trzcinowego sprawi, że bezy nie wyrosną za bardzo, ale będą miały bardzo przyjemny, karmelowy smak.
  • 8.Jeżeli nie będziemy robić tortu od razu, to przechowujemy bezy szczelnie zamknięte, aby nie nabrały wilgoci.
  • 9.Tofu miksujemy na gładką masę, następnie, po kolei, dodając w trakcie miksowania melasę z karobu, mleko kokosowe, sok z cytryny, a następnie tłuszcz kokosowy.
  • 10.Tak przygotowany krem mieszamy łyżką z dwiema, pokrojonymi w kostkę, figami.
  • 11.Przed położeniem kremu, spodnią i wierzchnią bezę smarujemy z jednej strony, a resztę z obu stron masłem orzechowym. W ten sposób zabezpieczamy bezy przed wchłanianiem wilgoci z kremu, którym smarujemy każdą z nich i układamy na sobie.
  • 12.Górę tortu smarujemy na środku masłem orzechowym, zostawiając widoczne brzegi bezy, na maśle kładziemy odrobinę kremu, w który wklejamy pokrojoną w plastry figę, maliny i liście mięty.
  • 13.Tort najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, aby krem stężał.
  • 14.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 200. “Karmelowy tort bezowy z figami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - bezy:

  • 1 niepełna szklanka aquafaby
  • 1 czubata szklanka brązowego cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Składniki - krem:

  • 200 g tofu
  • 200 g tłuszczu kokosowego
  • 1 szklanka melasy z karobu
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • Sok z 1/2 cytryny

Składniki - dodatki:

  • 3 świeże figi
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • Kilka malin
  • Kilka liści mięty

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł