Udostępnij przepis!

20. “Owocowe szaszłyki z lodami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Ciepło-zimne-słodkie.

Dziś proponujemy deserową wersję grillowania. Ciepłe szaszłyki owocowe w towarzystwie tego, co w upały najlepiej się sprawdza: lodów. Każdy z nas ma w sobie większą lub mniejszą odrobinę dziecka. Warto ją pielęgnować i dbać o nią, by nigdy się nie zestarzała. Warto ją również dokarmiać i dopieszczać. Nie tylko z okazji Dnia Dziecka. Smacznego wszystkim dzieciom niezależnie od wieku! 🙂

Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi plackami i deserami z naszej kuchni.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Orzeszki nerkowca najlepiej zalać kilka godzin wcześniej wrzątkiem tak, żeby zmiękły.
  • 2.Dobrze schłodzone mleczko kokosowe ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę.
  • 3.Przestudzone orzeszki nerkowca odcedzamy i miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  • 4.Mieszamy z konfiturą, a następnie za pomocą łyżki delikatnie łączymy z bitą śmietaną i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
  • 5.Możemy również spożyć taki deser bez zamrażania, ale warto poczekać, aż stanie się on lodami.
  • 6.Odpalamy grilla i zabieramy się za przygotowanie owoców. Kroimy je na kawałki i nadziewamy na przemian na patyczki.
  • 7.Tak uzyskane szaszłyki smarujemy syropem klonowym i grillujemy aż syrop klonowy się lekko skarmelizuje, a owoce delikatnie zmiękną. Nakładamy je na talerzyki w towarzystwie lodów.
  • 8.Całość możemy jeszcze udekorować odrobiną malinowej konfitury.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 20. “Owocowe szaszłyki z lodami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - szaszłyki:

  • 2 banany
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki syropu klonowego do smarowania

Składniki - lody:

  • 100 g orzeszków nerkowca
  • 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
  • 100-150 ml konfitury malinowej
  • 4 łyżki cukru pudru

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł