
Sposób przygotowania:
- 1.Orzeszki nerkowca najlepiej zalać kilka godzin wcześniej wrzątkiem tak, żeby zmiękły.
- 2.Dobrze schłodzone mleczko kokosowe ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę.
- 3.Przestudzone orzeszki nerkowca odcedzamy i miksujemy blenderem na jednolitą masę.
- 4.Mieszamy z konfiturą, a następnie za pomocą łyżki delikatnie łączymy z bitą śmietaną i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
- 5.Możemy również spożyć taki deser bez zamrażania, ale warto poczekać, aż stanie się on lodami.
- 6.Odpalamy grilla i zabieramy się za przygotowanie owoców. Kroimy je na kawałki i nadziewamy na przemian na patyczki.
- 7.Tak uzyskane szaszłyki smarujemy syropem klonowym i grillujemy aż syrop klonowy się lekko skarmelizuje, a owoce delikatnie zmiękną. Nakładamy je na talerzyki w towarzystwie lodów.
- 8.Całość możemy jeszcze udekorować odrobiną malinowej konfitury.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - szaszłyki:
- 2 banany
- 2 jabłka
- 2 łyżki syropu klonowego do smarowania
Składniki - lody:
- 100 g orzeszków nerkowca
- 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
- 100-150 ml konfitury malinowej
- 4 łyżki cukru pudru