197. “Kisiel ze śliwek” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
3 porcje
30 minut
Dla dzieci i dorosłych.
Dziś w Atelier Smaku śliwki po raz kolejny i naprawdę pyszny. Zapraszamy na wyjątkowo prosty, smaczny i zdrowy, bezglutenowy i wegański kisiel ze śliwek.
Jeśli macie ochotę na angielską wersję przepisu, skorzystajcie z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne przepisy na desery.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – kisiel:
- 1 kg śliwek
- 2 łyżki skrobi z tapioki
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 szczypta zmielonych goździków
Składniki – sos:
- 4 łyżki śmietanki sojowej
- 2 łyżki syropu z agawy
- Maliny i borówka amerykańska do posypania po wierzchu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Śliwki drylujemy i przeciskamy je przez wyciskarkę wolnoobrotową.
- Odlewamy odrobinę soku i mieszamy go ze skrobią z tapioki. Resztę zagotowujemy z ksylitolem i goździkami.
- Wlewamy sok wymieszany ze skrobią, gotujemy, chwilkę mieszając.
- Przelewamy do salaterek i polewamy sosem ze zmieszanej śmietanki sojowej z syropem z agawy.
- Gotowy kisiel posypujemy po wierzchu malinami i borówką amerykańską lub innymi owocami.
- Smacznego i na zdrowie!