Udostępnij przepis!

196. “Konfitura śliwkowo-karobowo-sezamowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Idealna do tostów, naleśników czy placków.

Na początek roku szkolnego w Atelier Smaku prawdziwy hit: szybka konfitura śliwkowo-karobowo-sezamowa z piernikową nutą. Idealna do tostów, naleśników, placków, a także jogurtu z muesli. Dziś śliwkom towarzyszy super zdrowy i przepyszny krem karobowo-sezamowy.

W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Śliwki drylujemy i kroimy na połówki, tak przygotowane wrzucamy do garnka i dusimy, wraz z przyprawami, do miękkości. Dla przyspieszenia, możemy skorzystać z pokrywy szybkowarowej.
  • 2.Pod koniec gotowania dodajemy resztę składników, mieszamy, aż wszystko się połączy i rozlewamy do słoiczków.
  • 3.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 196. “Konfitura śliwkowo-karobowo-sezamowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg śliwek
  • 250 ml kremu karobowo-sezamowego lub 125 ml melasy ze strąków drzewa świętojańskiego oraz 125 ml tahini
  • 100 g mączki ze strąków drzewa świętojańskiego
  • 100 ml melasy z karobu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł