
Sposób przygotowania:
- 1.Śliwki drylujemy i kroimy na połówki, tak przygotowane wrzucamy do garnka i dusimy, wraz z przyprawami, do miękkości. Dla przyspieszenia, możemy skorzystać z pokrywy szybkowarowej.
- 2.Pod koniec gotowania dodajemy resztę składników, mieszamy, aż wszystko się połączy i rozlewamy do słoiczków.
- 3.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 i 1/2 kg śliwek
- 250 ml kremu karobowo-sezamowego lub 125 ml melasy ze strąków drzewa świętojańskiego oraz 125 ml tahini
- 100 g mączki ze strąków drzewa świętojańskiego
- 100 ml melasy z karobu
- 1/4 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu