
Sposób przygotowania:
- 1.Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Mieszamy suche składniki ciasta, a banany miksujemy wraz z mlekiem i drożdżami z dodatkiem odrobiny mąki i cukru.
- 2.Gdy zaczyn zacznie pracować i rosnąć, wlewamy go do suchych składników i mieszamy. Następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy raz jeszcze.
- 3.Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, który warto dla bezpieczeństwa dodatkowo natłuścić. Ciasto odstawiamy na bok, by zaczęło rosnąć.
- 4.Umyte śliwki przecinamy na pół i pozbawiamy je pestek. Układamy je na wierzchu ciasta skórką do dołu i czekamy aż ciasto urośnie. Jeśli śliwki nie są wystarczająco słodkie, przed włożeniem do piekarnika możemy posypać je cukrem.
- 5.Ciasto wstawiamy do piekarnika nastawionego na 175°C na termoobieg.
- 6.Pieczemy ok. 1 godzinę.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 500 g śliwek
- 400 g niepalonej kaszy gryczanej
- 200 g skrobi z tapioki
- 200 g obranych bananów
- 150 g brązowego cukru trzcinowego
- 200 ml mleka roślinnego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 50 g drożdży
- 1 szczypta soli