Udostępnij przepis!

194. “Placek drożdżowy ze śliwkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Prosto z ogrodu na stół.

Dziś w Atelier Smaku śliwki po raz kolejny. Tym razem zapraszamy na bezglutenowy i wegański placek drożdżowy.

Jeśli podoba Wam się przepis, możecie podzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również nasze inne przepisy na  ciasta.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Mieszamy suche składniki ciasta, a banany miksujemy wraz z mlekiem i drożdżami z dodatkiem odrobiny mąki i cukru.
  • 2.Gdy zaczyn zacznie pracować i rosnąć, wlewamy go do suchych składników i mieszamy. Następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy raz jeszcze.
  • 3.Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, który warto dla bezpieczeństwa dodatkowo natłuścić. Ciasto odstawiamy na bok, by zaczęło rosnąć.
  • 4.Umyte śliwki przecinamy na pół i pozbawiamy je pestek. Układamy je na wierzchu ciasta skórką do dołu i czekamy aż ciasto urośnie. Jeśli śliwki nie są wystarczająco słodkie, przed włożeniem do piekarnika możemy posypać je cukrem.
  • 5.Ciasto wstawiamy do piekarnika nastawionego na 175°C na termoobieg.
  • 6.Pieczemy ok. 1 godzinę.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 194. “Placek drożdżowy ze śliwkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 500 g śliwek
  • 400 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 200 g skrobi z tapioki
  • 200 g obranych bananów
  • 150 g brązowego cukru trzcinowego
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 50 g drożdży
  • 1 szczypta soli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł