
Sposób przygotowania:
- 1.Ziemniaki ugotowane na parze studzimy i przeciskamy przez praskę.
- 2.Mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, dodajemy siemię lniane i zagniatamy. Zostawiamy na kilka minut żeby siemię wchłonęło wilgoć z ziemniaków.
- 3.W tym czasie mielimy kaszę na mąkę, dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z połową mąki ziemniaczanej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli ziemniaki będą dość suche, to możemy pozostać przy tej ilości mąki ziemniaczanej.
- 4.Na tym etapie najlepiej sprawdzić to czy ciasto jest wystarczająco plastyczne i w razie potrzeby dodać więcej mąki, a następnie jeszcze ze 2 minuty dokładnie ugniatać i wyrabiać ciasto. Trzeba pamiętać, że ciasto podczas wyrabiania uwalnia wilgoć z ziemniaków, więc może wystąpić jeszcze potrzeba podsypania dodatkową ilością mąki ziemniaczanej. Tak wyrobione ciasto odkładamy na bok.
- 5.Umyte śliwki nacinamy do połowy wzdłuż pestek, które usuwamy. Następnie w miejsce pestek wsypujemy po sporej szczypcie kardamonu oraz cukier. Ciasto odrywamy po kawałku, formujemy kulki, które rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku tak powstałych placków układamy śliwki i następnie owijamy je, by docelowo uformować szczelną kulkę, w której znajduje się śliwka.
- 6.Knedle wrzucamy partiami do gotującej się wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i oliwą. Gdy knedle wypłyną na powierzchnię, pozwalamy id gotować się jeszcze ok. 5 minut i wyjmujemy na talerz.
- 7.Polewamy sosem ze zmiksowanych ziemniaków z mleczkiem kokosowych, melasą z karobu i cynamonem.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - knedle:
- 500 g śliwek
- 400 g ziemniaków ugotowanych na parze
- 150-200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g niepalonej kaszy gryczanej
- 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy
Składniki - sos::
- 100 g ziemniaków ugotowanych na parze
- 150 ml mleczka kokosowego
- 100 ml melasy z karobu
- 1/2 łyżeczki cynamonu