193. “Knedle ze śliwkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
ok. 30 minut
Jak u babci.
Dziś w Atelier Smaku znajdziecie przepis na bezglutenowe i wegańskie knedle ze śliwkami.
Naszymi przepisami możecie dzielić się również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie kluski i dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – knedle:
- 500 g śliwek
- 400 g ziemniaków ugotowanych na parze
- 150-200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g niepalonej kaszy gryczanej
- 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy
Składniki – sos::
- 100 g ziemniaków ugotowanych na parze
- 150 ml mleczka kokosowego
- 100 ml melasy z karobu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ziemniaki ugotowane na parze studzimy i przeciskamy przez praskę.
- Mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, dodajemy siemię lniane i zagniatamy. Zostawiamy na kilka minut żeby siemię wchłonęło wilgoć z ziemniaków.
- W tym czasie mielimy kaszę na mąkę, dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z połową mąki ziemniaczanej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli ziemniaki będą dość suche, to możemy pozostać przy tej ilości mąki ziemniaczanej.
- Na tym etapie najlepiej sprawdzić to czy ciasto jest wystarczająco plastyczne i w razie potrzeby dodać więcej mąki, a następnie jeszcze ze 2 minuty dokładnie ugniatać i wyrabiać ciasto. Trzeba pamiętać, że ciasto podczas wyrabiania uwalnia wilgoć z ziemniaków, więc może wystąpić jeszcze potrzeba podsypania dodatkową ilością mąki ziemniaczanej. Tak wyrobione ciasto odkładamy na bok.
- Umyte śliwki nacinamy do połowy wzdłuż pestek, które usuwamy. Następnie w miejsce pestek wsypujemy po sporej szczypcie kardamonu oraz cukier. Ciasto odrywamy po kawałku, formujemy kulki, które rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku tak powstałych placków układamy śliwki i następnie owijamy je, by docelowo uformować szczelną kulkę, w której znajduje się śliwka.
- Knedle wrzucamy partiami do gotującej się wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i oliwą. Gdy knedle wypłyną na powierzchnię, pozwalamy id gotować się jeszcze ok. 5 minut i wyjmujemy na talerz.
- Polewamy sosem ze zmiksowanych ziemniaków z mleczkiem kokosowych, melasą z karobu i cynamonem.
- Smacznego i na zdrowie!