4 porcje
około 20 minut
Bób w niecodziennym towarzystwie.
Korzystając z sezonu na bób, zapraszamy dziś na bardzo zdrową i smaczną sałatkę przygotowaną z samych świeżych składników. Nie gotujemy nawet bobu, który na surowo ma bardzo delikatny i interesujący smak.
Możecie polecić ją również anglojęzycznym znajomym, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy do zapoznania się z innymi sałatkami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1/5 kg bobu
- 300 g świeżych ogórków
- 200 g czerwonej porzeczki
- 50 g orzechów włoskich
- 1 garść liści mlecza
- 1 garść liści dwurzędu lub rukoli
- ewentualnie kilka liści podagrycznika
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki tartego chrzanu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Orzechy prażymy w piekarniku przez chwilę, aby stały się aromatyczne, uważając, by ich nie przypalić.
- Bób pozbawiamy z łupin i wrzucamy do salaterki, dodajemy do niego pokrojone zioła i posiekane orzechy.
- Po czym dorzucamy 1/3 ilości porzeczek pozbawionych gałązek. Resztę porzeczek miksujemy z chrzanem i olejem rzepakowym.
- Dodajemy do sałatki, miksujemy i gotowe!
- Smacznego i na zdrowie!