190. “Zupa krem z kurek” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
około 20 minut
Pyszna i aromatyczna zupa.
Okoliczne lasy obrodziły w kurki, czas więc przygotować zupę krem, najszybciej jak się da i najprościej. Takie przepisy lubimy najbardziej. Oto nasza wegańska i bezglutenowa propozycja.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 300 g kurek
- 100 g pietruszki
- 100 g marchewki
- 100 ml mleczka kokosowego
- 50 g selera
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 2-3 łyżki białego miso
- 1 spora szczypta mielonego pieprzu czarnego
- 1/2 litra wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Warzywa kroimy w kostkę wraz z połową kurek. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soczewicy.
- Całość miksujemy i odbieramy 1 łyżkę wazową, którą dodajemy do miseczki z pastą miso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
- Resztę kurek siekamy na drobne kawałki, wrzucamy do zupy, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
- Na koniec wlewamy miso oraz mleczko kokosowe do zupy, mieszamy łyżką, doprawiamy pieprzem i możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!