Udostępnij przepis!

189. “Truskawkowy sernik” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Delikatny i kremowy.

Zanim skończy się sezon na truskawki, zapraszamy Was na wegański i bezglutenowy sernik, którego nie trzeba piec. Zatem dziś raw food na słodko w kuchni programu Atelier Smaku.

Możecie się nim podzielić również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również nasze inne przepisy na ciasta.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Orzeszki nerkowca moczymy na noc, ponieważ będą nam potrzebne do przygotowania wierzchu sernika.
  • 2.Żurawinę przelewamy wrzątkiem, następnie miksujemy ją z dodatkiem tłuszczu kokosowego o temperaturze pokojowej, dorzucamy wiórki kokosowe i jeszcze raz miksujemy.
  • 3.Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Ugniatamy spód o jednakowej wysokości.
  • 4.Odlewamy wodę z orzeszków nerkowca, miksujemy na gładką masę, dodając w trakcie sok z cytryny i mleczko kokosowe. Po czym dodajemy dodajemy ksylitol i truskawki, całość miksujemy dokładnie.
  • 5.Na koniec dorzucamy tłuszcz kokosowy o temperaturze pokojowej i jeszcze raz mieszamy.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 189. “Truskawkowy sernik” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki: - spód:

  • 150 g żurawiny
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g tłuszczu kokosowego

Składniki: - wierzch:

  • 200 g orzechów nerkowca
  • 200 g truskawek
  • 150 g tłuszczu kokosowego
  • 100 g ksylitolu
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • Sok z 1 cytryny
  • Bita śmietana do dekoracji (z przepisu na tartę czekoladową nr 18)

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł