189. “Truskawkowy sernik” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 blaszka
około 20 minut + czas stygnięcia
Delikatny i kremowy.
Zanim skończy się sezon na truskawki, zapraszamy Was na wegański i bezglutenowy sernik, którego nie trzeba piec. Zatem dziś raw food na słodko w kuchni programu Atelier Smaku.
Możecie się nim podzielić również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne przepisy na ciasta.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki: – spód:
- 150 g żurawiny
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g tłuszczu kokosowego
Składniki: – wierzch:
- 200 g orzechów nerkowca
- 200 g truskawek
- 150 g tłuszczu kokosowego
- 100 g ksylitolu
- 100 ml mleczka kokosowego
- Sok z 1 cytryny
- Bita śmietana do dekoracji (z przepisu na tartę czekoladową nr 18)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Orzeszki nerkowca moczymy na noc, ponieważ będą nam potrzebne do przygotowania wierzchu sernika.
- Żurawinę przelewamy wrzątkiem, następnie miksujemy ją z dodatkiem tłuszczu kokosowego o temperaturze pokojowej, dorzucamy wiórki kokosowe i jeszcze raz miksujemy.
- Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Ugniatamy spód o jednakowej wysokości.
- Odlewamy wodę z orzeszków nerkowca, miksujemy na gładką masę, dodając w trakcie sok z cytryny i mleczko kokosowe. Po czym dodajemy dodajemy ksylitol i truskawki, całość miksujemy dokładnie.
- Na koniec dorzucamy tłuszcz kokosowy o temperaturze pokojowej i jeszcze raz mieszamy.
- Smacznego i na zdrowie!