
Sposób przygotowania:
- 1.Ananasa obieramy, kroimy na kawałki i przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową razem z pokrojoną limonką i imbirem. Następnie sok wlewamy do salaterki, w której będziemy serwować.
- 2.Skrawamy do niej także ziarna kukurydzy ze świeżej kolby.
- 3.Chia miksujemy w młynku i mieszamy z chłodnikiem, by go delikatnie zagęścić.
- 4.Orzechy pinii podprażamy przez chwilę w piekarniku lub na patelni, po czym dorzucamy do salaterki.
- 5.Gruszkę kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do chłodnika. Rukolę, a najlepiej jej kuzynkę, czyli dwurząd, który łatwo znaleźć na naszych łąkach, kroimy dość drobno, dodajemy do chłodnika.
- 6.Przed podaniem najlepiej odstawić go do lodówki na trochę i możemy serwować.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 ananas
- 1 szklanka wyłuskanego zielonego groszku
- 1 kolba kukurydzy
- 1 gruszka
- 50 g imbiru
- 50 g orzeszków pinii
- 1 limonka
- 2 czubate łyżki nasion chia
- 1 garść rukoli lub dwurzędu