Udostępnij przepis!

188. “Chłodnik ananasowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Egzotyczne orzeźwienie.

Początek wakacji inspiruje do kolejnych kulinarnych poszukiwań idealnych na upały. Zapraszamy dziś na kolejną wersję chłodnika, tym razem z ananasem i rukolą. Szczegóły w najnowszym odcinku programu.

Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również nasze inne pyszne zupy.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Ananasa obieramy, kroimy na kawałki i przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową razem z pokrojoną limonką i imbirem. Następnie sok wlewamy do salaterki, w której będziemy serwować.
  • 2.Skrawamy do niej także ziarna kukurydzy ze świeżej kolby.
  • 3.Chia miksujemy w młynku i mieszamy z chłodnikiem, by go delikatnie zagęścić.
  • 4.Orzechy pinii podprażamy przez chwilę w piekarniku lub na patelni, po czym dorzucamy do salaterki.
  • 5.Gruszkę kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do chłodnika. Rukolę, a najlepiej jej kuzynkę, czyli dwurząd, który łatwo znaleźć na naszych łąkach, kroimy dość drobno, dodajemy do chłodnika.
  • 6.Przed podaniem najlepiej odstawić go do lodówki na trochę i możemy serwować.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 188. “Chłodnik ananasowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 ananas
  • 1 szklanka wyłuskanego zielonego groszku
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 gruszka
  • 50 g imbiru
  • 50 g orzeszków pinii
  • 1 limonka
  • 2 czubate łyżki nasion chia
  • 1 garść rukoli lub dwurzędu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł