188. “Chłodnik ananasowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
6 porcji
około 20 minut
Egzotyczne orzeźwienie.
Początek wakacji inspiruje do kolejnych kulinarnych poszukiwań idealnych na upały. Zapraszamy dziś na kolejną wersję chłodnika, tym razem z ananasem i rukolą. Szczegóły w najnowszym odcinku programu.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 ananas
- 1 szklanka wyłuskanego zielonego groszku
- 1 kolba kukurydzy
- 1 gruszka
- 50 g imbiru
- 50 g orzeszków pinii
- 1 limonka
- 2 czubate łyżki nasion chia
- 1 garść rukoli lub dwurzędu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ananasa obieramy, kroimy na kawałki i przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową razem z pokrojoną limonką i imbirem. Następnie sok wlewamy do salaterki, w której będziemy serwować.
- Skrawamy do niej także ziarna kukurydzy ze świeżej kolby.
- Chia miksujemy w młynku i mieszamy z chłodnikiem, by go delikatnie zagęścić.
- Orzechy pinii podprażamy przez chwilę w piekarniku lub na patelni, po czym dorzucamy do salaterki.
- Gruszkę kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do chłodnika. Rukolę, a najlepiej jej kuzynkę, czyli dwurząd, który łatwo znaleźć na naszych łąkach, kroimy dość drobno, dodajemy do chłodnika.
- Przed podaniem najlepiej odstawić go do lodówki na trochę i możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!