
Sposób przygotowania:
- 1.Arbuza obieramy, kroimy na kawałki i przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową. Następnie łączymy sok i przeciśnięty miąższ, całość wlewamy do salaterki, w której będziemy serwować chłodnik.
- 2.Skórkę z limonki ocieramy bezpośrednio do przygotowanej bazy, a samą limonkę kroimy i przepuszczamy przez wyciskarkę i sok dolewamy do chłodnika.
- 3.Truskawki i pomidory kroimy na kawałki, wrzucamy je do arbuza, dodajemy także maliny oraz pestki granatu.
- 4.Papryczkę chilli pozbawiamy pestek i miksujemy razem z chia w młynku, mieszamy z chłodnikiem, by go delikatnie zagęścić.
- 5.Orzechy włoskie podprażamy przez chwilę w piekarniku lub na patelni, po czym siekamy je i dorzucamy do salaterki. Miętę kroimy dość drobno, dodajemy do chłodnika.
- 6.Przed podaniem najlepiej odstawić go na trochę do lodówki.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 kg arbuza
- 1 owoc granatu
- 250 g truskawek
- 250 g malin
- 200 g pomidora
- 100 g orzechów włoskich
- 1 limonka
- 2 czubate łyżki nasion chia
- Kilka gałązek mięty
- 1/2 papryczki chilli