6 porcji
około 20 minut
Nietypowe połączenie smaków.
Nie ma chyba nic lepszego na upał, jak dobry chłodnik. Dziś proponujemy wersję z arbuzem, choć nie na słodko, gdyż są w nim także pomidory i chilli. Reszty dowiecie się z najnowszego odcinka programu Atelier Smaku.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 kg arbuza
- 1 owoc granatu
- 250 g truskawek
- 250 g malin
- 200 g pomidora
- 100 g orzechów włoskich
- 1 limonka
- 2 czubate łyżki nasion chia
- Kilka gałązek mięty
- 1/2 papryczki chilli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Arbuza obieramy, kroimy na kawałki i przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową. Następnie łączymy sok i przeciśnięty miąższ, całość wlewamy do salaterki, w której będziemy serwować chłodnik.
- Skórkę z limonki ocieramy bezpośrednio do przygotowanej bazy, a samą limonkę kroimy i przepuszczamy przez wyciskarkę i sok dolewamy do chłodnika.
- Truskawki i pomidory kroimy na kawałki, wrzucamy je do arbuza, dodajemy także maliny oraz pestki granatu.
- Papryczkę chilli pozbawiamy pestek i miksujemy razem z chia w młynku, mieszamy z chłodnikiem, by go delikatnie zagęścić.
- Orzechy włoskie podprażamy przez chwilę w piekarniku lub na patelni, po czym siekamy je i dorzucamy do salaterki. Miętę kroimy dość drobno, dodajemy do chłodnika.
- Przed podaniem najlepiej odstawić go na trochę do lodówki.
- Smacznego i na zdrowie!