Udostępnij przepis!

186. “Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Orientalnie, a jednak lokalnie.

Gdy stragany obfitują w pierwsze polskie warzywa, a łąki zielenią się od ziół, to doskonały czas, by przygotować curry z pokrzywą i podagrycznikiem. Podane z ryżem jest naprawdę pożywne, smaczne i zdrowe.

Przepis oczywiście ma angielskie tłumaczenie z napisami od Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 186. Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

186YT 186. Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Ryż zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie wodę i będzie miękki.
  • 2.Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę o bokach ok. 1 cm. Podgrzewamy tłuszcz kokosowy i wrzucamy do niego czerwoną soczewicę oraz curry i pokrojoną na drobno papryczkę chilli bez pestek. Całość podgrzewamy przez ok. minutę, mieszając cały czas.
  • 3.Następnie wrzucamy pokrojoną kalarepę, wlewamy wodę, całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na ok. 10 - 15 minut.
  • 4.W tym czasie liście pokrzywy i podagrycznika myjemy w rękawiczkach i siekamy. Podnosimy przykrywkę, dodajemy pokrojone liście i dolewamy mleczko kokosowe oraz sól. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Jak liście lekko zmiękną, możemy serwować z ryżem.
  • 5.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 186. “Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ryż:

  • 1 szklanka okrągłego brązowego ryżu
  • 2 szklanki wody

Składniki - curry:

  • 2 kalarepy
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml suchej czerwonej soczewicy
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki tłuszczu kokosowego rafinowanego
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • 1/2 świeżej papryczki chilli
  • Ok. 2 szczypty soli
  • Kilkanaście gałązek z liśćmi pokrzywy przed kwitnieniem
  • Kilka gałązek podagrycznika (niekoniecznie)

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł