4 porcje
30 minut.
Orientalnie, a jednak lokalnie.
Gdy stragany obfitują w pierwsze polskie warzywa, a łąki zielenią się od ziół, to doskonały czas, by przygotować curry z pokrzywą i podagrycznikiem. Podane z ryżem jest naprawdę pożywne, smaczne i zdrowe.
Przepis oczywiście ma angielskie tłumaczenie z napisami od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – ryż:
- 1 szklanka okrągłego brązowego ryżu
- 2 szklanki wody
Składniki – curry:
- 2 kalarepy
- 150 ml mleczka kokosowego
- 100 ml suchej czerwonej soczewicy
- 100 ml wody
- 4 łyżki tłuszczu kokosowego rafinowanego
- 1 czubata łyżeczka curry
- 1/2 świeżej papryczki chilli
- Ok. 2 szczypty soli
- Kilkanaście gałązek z liśćmi pokrzywy przed kwitnieniem
- Kilka gałązek podagrycznika (niekoniecznie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ryż zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie wodę i będzie miękki.
- Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę o bokach ok. 1 cm. Podgrzewamy tłuszcz kokosowy i wrzucamy do niego czerwoną soczewicę oraz curry i pokrojoną na drobno papryczkę chilli bez pestek. Całość podgrzewamy przez ok. minutę, mieszając cały czas.
- Następnie wrzucamy pokrojoną kalarepę, wlewamy wodę, całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na ok. 10 – 15 minut.
- W tym czasie liście pokrzywy i podagrycznika myjemy w rękawiczkach i siekamy. Podnosimy przykrywkę, dodajemy pokrojone liście i dolewamy mleczko kokosowe oraz sól. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Jak liście lekko zmiękną, możemy serwować z ryżem.
- Smacznego i na zdrowie!