
Sposób przygotowania:
- 1.Umyty rabarbar kroimy w kawałki ok. 0,5-1 cm i mieszamy z 1/3 szklanki ksylitolu, odstawiamy na bok, od czasu do czasu ugniatamy rabarbar, aby zmiękł i puścił sok.
- 2.Wszystkie suche składniki ciasta łączymy ze sobą, a następnie wlewamy do nich składniki mokre.
- 3.Odstawiamy na chwilę na bok i sprawdzamy, czy rabarbar puścił sok. Jeśli tak, to dodajemy go wraz z sokiem do ciasta, dokładnie mieszamy i wlewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, który wcześniej posmarowaliśmy odrobiną oleju.
- 4.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut, piekąc z funkcją termoobiegu.
- 5.Po wyjęciu czekamy, aż ciasto trochę przestygnie i posypujemy ksylitolem, który wcześniej musimy zmielić w młynku na puder.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 700 g rabarbaru
- 2 szklanki mąki jaglanej
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/3 szklanki ksylitolu – to ile?
- 200 ml wody
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki ksylitolu do posypania