Udostępnij przepis!

185. “Placek z rabarbarem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Wyjątkowo delikatne ciasto.

Bezglutenowy i wegański placek z rabarbarem to idealne ciasto o tej porze roku. Szybki w przygotowaniu i wyjątkowo delikatny.

Odcinek oczywiście ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 185. Placek z rabarbarem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

185YT 185. Placek z rabarbarem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również przepis na nasze inne  ciasta.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Umyty rabarbar kroimy w kawałki ok. 0,5-1 cm i mieszamy z 1/3 szklanki ksylitolu, odstawiamy na bok, od czasu do czasu ugniatamy rabarbar, aby zmiękł i puścił sok.
  • 2.Wszystkie suche składniki ciasta łączymy ze sobą, a następnie wlewamy do nich składniki mokre.
  • 3.Odstawiamy na chwilę na bok i sprawdzamy, czy rabarbar puścił sok. Jeśli tak, to dodajemy go wraz z sokiem do ciasta, dokładnie mieszamy i wlewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, który wcześniej posmarowaliśmy odrobiną oleju.
  • 4.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut, piekąc z funkcją termoobiegu.
  • 5.Po wyjęciu czekamy, aż ciasto trochę przestygnie i posypujemy ksylitolem, który wcześniej musimy zmielić w młynku na puder.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 185. “Placek z rabarbarem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 700 g rabarbaru
  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1 i 1/3 szklanki ksylitolu – to ile?
  • 200 ml wody
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki ksylitolu do posypania

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł