Udostępnij przepis!

184. “Hummus kokosowo-waniliowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Słodki i kremowy.

Dziś dzielimy się kolejnym przepisem na słodki hummus. Tym razem wersja dla miłośników kokosa.

Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Suchą ciecierzycę zalewamy wodą na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1-2 godziny. Pamiętajmy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć.
  • 2.Sezam miksujemy na jednolitą masę, uzyskując w ten sposób pastę tahini. W tym wypadku nie prażymy sezamu, aby nie zakłócał aromatu kokosa.
  • 3.Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy z bananem. Osobno miksujemy wiórki kokosowe z cukrem pudrem, dodając w trakcie miksowania po odrobinie mleczka kokosowego. Po czym wlewamy je do zmiksowanej ciecierzycy, dodajemy tahini, olej kokosowy, esencję waniliową i ostatni raz miksujemy, aż konsystencja będzie gładka i możemy smarować kanapki, naleśniki lub bliny.
  • 4.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 184. “Hummus kokosowo-waniliowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 banan
  • 150 g brązowego cukru pudru lub ksylitolu
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g nierafinowanego oleju kokosowego
  • 100 g sezamu
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub 1 laska wanilii zmiksowana z cukrem

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł