
Sposób przygotowania:
- 1.Suchą ciecierzycę zalewamy wodą na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1-2 godziny. Pamiętajmy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć.
- 2.Sezam miksujemy na jednolitą masę, uzyskując w ten sposób pastę tahini. W tym wypadku nie prażymy sezamu, aby nie zakłócał aromatu kokosa.
- 3.Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy z bananem. Osobno miksujemy wiórki kokosowe z cukrem pudrem, dodając w trakcie miksowania po odrobinie mleczka kokosowego. Po czym wlewamy je do zmiksowanej ciecierzycy, dodajemy tahini, olej kokosowy, esencję waniliową i ostatni raz miksujemy, aż konsystencja będzie gładka i możemy smarować kanapki, naleśniki lub bliny.
- 4.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 banan
- 150 g brązowego cukru pudru lub ksylitolu
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g nierafinowanego oleju kokosowego
- 100 g sezamu
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub 1 laska wanilii zmiksowana z cukrem