
Sposób przygotowania:
- 1.Suchą ciecierzycę zalewamy wodą na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1-2 godziny. Pamiętajmy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć.
- 2.Sezam podprażamy na patelni lub w piekarniku, jeżeli chcemy uzyskać bardziej orzechowy smak. Jednakże pamiętajmy o tym, że w wysokiej temperaturze giną kwasy omega. Sezam miksujemy na jednolitą masę, uzyskując ten sposób pastę tahini.
- 3.Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy na jednolitą masę, dodając w trakcie miksowania po odrobinie mleczka kokosowego. Dodajemy banany i jeszcze raz miksujemy.
- 4.Skórkę z limonek ocieramy i wrzucamy do ciecierzycy, następnie limonki przekrajamy na pół, wyciskamy z nich sok, który również dodajemy do masy. Dorzucamy cukier, tłuszcz kokosowy, tahini i dokładnie miksujemy po raz ostatni, aż konsystencja będzie gładka i możemy smarować kanapki, naleśniki lub bliny.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 200 g obranych bananów
- 100 g rafinowanego tłuszczu kokosowego
- 100 g sezamu
- 100 g brązowego cukru pudru lub ksylitolu
- 100 ml mleczka kokosowego
- 3 limonki