Udostępnij przepis!

183. “Hummus bananowy z limonką” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Słodki i pachnący.

Po dużym zainteresowaniu hummusem czekoladowym, na Waszą prośbę, dzielimy się dziś drugim przepisem na słodki hummus. Bananowa wersja z limonkami na pewno przypadnie Wam do gustu.

Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 183. Hummus bananowy z limonką   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

183YT 183. Hummus bananowy z limonką   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Suchą ciecierzycę zalewamy wodą na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1-2 godziny. Pamiętajmy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć.
  • 2.Sezam podprażamy na patelni lub w piekarniku, jeżeli chcemy uzyskać bardziej orzechowy smak. Jednakże pamiętajmy o tym, że w wysokiej temperaturze giną kwasy omega. Sezam miksujemy na jednolitą masę, uzyskując ten sposób pastę tahini.
  • 3.Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy na jednolitą masę, dodając w trakcie miksowania po odrobinie mleczka kokosowego. Dodajemy banany i jeszcze raz miksujemy.
  • 4.Skórkę z limonek ocieramy i wrzucamy do ciecierzycy, następnie limonki przekrajamy na pół, wyciskamy z nich sok, który również dodajemy do masy. Dorzucamy cukier, tłuszcz kokosowy, tahini i dokładnie miksujemy po raz ostatni, aż konsystencja będzie gładka i możemy smarować kanapki, naleśniki lub bliny.
  • 5.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 183. “Hummus bananowy z limonką” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 200 g obranych bananów
  • 100 g rafinowanego tłuszczu kokosowego
  • 100 g sezamu
  • 100 g brązowego cukru pudru lub ksylitolu
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 3 limonki

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł