183. “Hummus bananowy z limonką” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 słoiki po 250 ml
20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Słodki i pachnący.
Po dużym zainteresowaniu hummusem czekoladowym, na Waszą prośbę, dzielimy się dziś drugim przepisem na słodki hummus. Bananowa wersja z limonkami na pewno przypadnie Wam do gustu.
Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 200 g obranych bananów
- 100 g rafinowanego tłuszczu kokosowego
- 100 g sezamu
- 100 g brązowego cukru pudru lub ksylitolu
- 100 ml mleczka kokosowego
- 3 limonki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suchą ciecierzycę zalewamy wodą na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1-2 godziny. Pamiętajmy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć.
- Sezam podprażamy na patelni lub w piekarniku, jeżeli chcemy uzyskać bardziej orzechowy smak. Jednakże pamiętajmy o tym, że w wysokiej temperaturze giną kwasy omega. Sezam miksujemy na jednolitą masę, uzyskując ten sposób pastę tahini.
- Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy na jednolitą masę, dodając w trakcie miksowania po odrobinie mleczka kokosowego. Dodajemy banany i jeszcze raz miksujemy.
- Skórkę z limonek ocieramy i wrzucamy do ciecierzycy, następnie limonki przekrajamy na pół, wyciskamy z nich sok, który również dodajemy do masy. Dorzucamy cukier, tłuszcz kokosowy, tahini i dokładnie miksujemy po raz ostatni, aż konsystencja będzie gładka i możemy smarować kanapki, naleśniki lub bliny.
- Smacznego i na zdrowie!