1 bochenek
ok. 6-10 godzin + czas przygotowania zakwasu
Pyszny i chrupiący.
Dziś dzielimy się przepisem na wyśmienity bezglutenowy chleb na zakwasie z bananami. Powstał z myślą o tych, którzy oprócz glutenu nie mogą spożywać ziemniaków, które sprawiają, że chleb ma idealną konsystencję i wilgotność. Banan z powodzeniem może zastąpić ziemniaka i nie trzeba go gotować, co sprawia, że chleb przygotowuje się naprawdę łatwo.
Dzięki napisom od Translalab przepis ma również angielską wersję.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 200-300 ml zakwasu
- 200-250 ml wody
- 200 g mąki gryczanej
- 200 g skrobi z tapioki
- 150 g bananów
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 1 czubata łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Banany miksujemy, dolewając po odrobinie wody. Następnie dolewamy zakwas i jeszcze raz dokładnie miksujemy. W osobnej misce, dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. W mikserze zakładamy mieszadło do ciasta drożdżowego, wlewamy zmiksowane z zakwasem banany, miksujemy przez minutę, dolewamy olej i mieszamy kilka minut. W razie potrzeby dolewamy wodę, by uzyskać konsystencję gęstego ciasta racuchowego. Całość przekładamy do formy wysmarowanej olejem i oprószonej mąką gryczaną.
- Górę ciasta skrapiamy letnią wodą i wygładzamy dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż ciasto podwoi swoją objętość (zazwyczaj jest to latem ok. 4h, zimą natomiast nawet do 8h). Pamiętajmy, żeby zostawić ok. 100-150 ml ciasta w celu uzyskania nowego zakwasu.
- Gdy ciasto wyrośnie wstawiamy do nastawionego na 200°C piekarnika i pieczemy ok. 40 minut, aż chleb wyrośnie i będzie rumiany.
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki i czekamy, aż przestygnie. Zawijamy go w lnianą ściereczkę, wkładamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce. Resztę nieupieczonego ciasta przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki.
- Jeśli nie będziemy piec chleba przez dłuższy czas, to pamiętajmy o tym, by co ok. 2-4 tygodnie dokarmiać zakwas. Wyjmujemy go z lodówki, dodajemy łyżkę mąki gryczanej, odrobinę ciepłej, przegotowanej wody. Następnie mieszamy, przykrywamy gazą lub bawełnianą ściereczką z gumką i czekamy, aż podrośnie. Gdy zacznie pracować, możemy zamknąć go i włożyć do lodówki, gdzie będzie czekał, aż będziemy chcieli upiec następny chleb.
- Trzeba pamiętać, że chleb bezglutenowy nie może leżeć dłużej niż 4-5 dni, ponieważ szybciej pleśnieje, niż chleb wykonany z mąki z glutenem.
- Smacznego i na zdrowie!