Udostępnij przepis!

180. “Hummus z oliwkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Dla miłośników śródziemnomorskich smaków.

Dziś w ATELIER SMAKU kolejna wersja hummusu. Tym razem dla miłośników oliwek.

Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Suchą ciecierzycę namaczamy na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1-2 godziny. Pamiętamy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć.
  • 2.Sezam podprażamy na patelni lub w piekarniku, jeżeli chcemy uzyskać bardziej orzechowy smak. Jednakże pamiętajmy o tym, że w wysokiej temperaturze giną kwasy omega.
  • 3.Następnie miksujemy sezam na jednolitą masę. W ten sposób uzyskujemy pastę tahini.
  • 4.Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy. Dodajemy oliwki oraz oliwę, i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Gdy uzyskamy odpowiednio gładką konsystencję, dodajemy tahini i miksujemy jeszcze raz.
  • 5.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 180. “Hummus z oliwkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 i 1/2 szklanki drylowanych zielonych oliwek wraz z zalewą
  • 100 ml oliwy
  • 100 g sezamu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł