
Sposób przygotowania:
- 1.Suchą ciecierzycę namaczamy na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1-2 godziny. Pamiętamy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć.
- 2.Sezam podprażamy na patelni lub w piekarniku, jeżeli chcemy uzyskać bardziej orzechowy smak. Jednakże pamiętajmy o tym, że w wysokiej temperaturze giną kwasy omega.
- 3.Następnie miksujemy sezam na jednolitą masę. W ten sposób uzyskujemy pastę tahini.
- 4.Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy. Dodajemy oliwki oraz oliwę, i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Gdy uzyskamy odpowiednio gładką konsystencję, dodajemy tahini i miksujemy jeszcze raz.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1 i 1/2 szklanki drylowanych zielonych oliwek wraz z zalewą
- 100 ml oliwy
- 100 g sezamu