
Sposób przygotowania:
- 1.Banany miksujemy na gładko, dolewamy ok. 300 ml wody i dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
- 2.Mieszamy ze sobą suche składniki, dolewamy zmiksowane z wodą banany. Miksujemy i jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy wodę, aż uzyskamy ciasto o konsystencji gęstego, racuchowego.
- 3.Pod koniec dodajemy olej i ocet winny. Masę miksujemy i wylewamy do formy chlebowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką gryczaną.
- 4.Odstawić w ciepłe miejsce lub do piekarnika nastawionego na 40 °C na ok. 20-30 minut aby ciasto trochę podrosło.
- 5.Trzeba uważać, by ciasto nie urosło za bardzo, ponieważ później podczas pieczenia góra chleba może się zapaść lub w środku powstanie dziura.
- 6.Następnie nastawiamy piekarnik na temperaturę 180° i pieczemy ok. 50 minut.
- 7.Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, by przestygł.
- 8.Upieczony chleb zawijamy w lnianą lub bawełnianą ściereczkę, wkładamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce.
- 9.Taki chleb idealnie nadaje się na tosty.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej
- 200 g skrobi z tapioki
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 150 g bananów
- 1 op. suchych drożdży
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 300 ml wody
- 1 czubata łyżeczka soli