178. “Chleb gryczany z bananem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 duża forma
1 godzina
Tradycyjny smak i zapach.
Dziś pokażemy kolejną wersję naszego bezglutenowego chleba na drożdżach. Przygotowaliśmy go również z myślą o tych, którzy nie mogą jeść ziemniaków i ryżu, ponieważ dla niektórych dieta bezglutenowa to tylko początek ograniczeń zdrowotnych. Ten zdrowy chleb będzie smakował również miłośnikom tradycyjnego pieczywa.
Dzięki napisom od Translalab przepis ma również angielską wersję.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej
- 200 g skrobi z tapioki
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 150 g bananów
- 1 op. suchych drożdży
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 300 ml wody
- 1 czubata łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Banany miksujemy na gładko, dolewamy ok. 300 ml wody i dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
- Mieszamy ze sobą suche składniki, dolewamy zmiksowane z wodą banany. Miksujemy i jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy wodę, aż uzyskamy ciasto o konsystencji gęstego, racuchowego.
- Pod koniec dodajemy olej i ocet winny. Masę miksujemy i wylewamy do formy chlebowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką gryczaną.
- Odstawić w ciepłe miejsce lub do piekarnika nastawionego na 40 °C na ok. 20-30 minut aby ciasto trochę podrosło.
- Trzeba uważać, by ciasto nie urosło za bardzo, ponieważ później podczas pieczenia góra chleba może się zapaść lub w środku powstanie dziura.
- Następnie nastawiamy piekarnik na temperaturę 180° i pieczemy ok. 50 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, by przestygł.
- Upieczony chleb zawijamy w lnianą lub bawełnianą ściereczkę, wkładamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce.
- Taki chleb idealnie nadaje się na tosty.
- Smacznego i na zdrowie!